Smlouva italské společnosti na pronájem prostor vyprší o půlnoci. „Společnost Grandi Stazioni již v sobotu odpověděla na dopis SŽDC, vyzývající ke schůzce v neděli v 16.00 na hlavním nádraží, že k takovému jednání vzhledem k trvaní smlouvy nevidíme žádné právní důvody," uvedl Hamšík. Firma podle něho oznámí další postup v pondělí.

Neúčast nebude mít na převzetí vliv

Podle Ptačinského nebude mít tento krok na převzetí nádraží žádný vliv. „To, že se zástupci firmy nedostaví, spíše tak nějak symbolizuje proces předávání z jejich strany," řekl Ptačinský novinářům. Správa odpoledne sdělí postup, který bude následovat. „Mohl by třeba padnout i případný termín další schůzky," podotkl. Zúčastnit by se měl i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Grandi Stazioni již dříve uvedla, že pokud SŽDC společnost z objektu vypoví, bude požadovat 1,2 miliardy korun jako kompenzaci za rekonstrukci odbavovací haly a rovněž náhradu za ušlý zisk z dalších 30 let provozu nádraží.

Boční trakty objektu na opravy stále čekají

Právě o 30 let by se podle SŽDC měla smlouva s Grandi Stazioni automaticky prodloužit, kdyby společnost do nedělní půlnoci stihla zrekonstruovat nádraží včetně historické Fantovy budovy. Z ní ale společnost za 13 let zrekonstruovala jen vnitřek centrální části s takzvanou Fantovou kavárnou. Boční trakty včetně fasády památkově chráněného secesního objektu dosud na opravy čekají.

Správa železnic minulý týden uvedla, že převzetí objektu provoz nádraží neovlivní a cestující jej nepoznají. Od nedělního odpoledne budou na nádraží pracovníci ze správy majetku SŽDC, aby mohli řešit případně dotazy například provozovatelů obchodů a zajistili bezproblémový přechod objektu.

SŽDC chce prodloužit nájemní smlouvy

Správu objektu má na starosti společnost ISS, se kterou už státní správce železnic o průběhu převzetí nádraží jednal. Zároveň SŽDC oslovila nájemníky, s nimiž chce jednat o prodloužení nájemních smluv.

Grandi Stazioni do letošního června většinově vlastnily italské dráhy. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group. Předloni česká pobočka Grandi Stazioni hospodařila se ziskem 54 milionů korun při výnosech přesahujících 144 milionů korun.

Čtěte také: Správa železnic převezme budovu hlavního nádraží