Hlavním závodem je běh na 10 kilometrů, poloviční délku má závod žen. Traťový rekord na desítce drží Keňan Philemon Limo loňským časem 27:34 minuty. Mezi ženami byla dosud nejrychlejší Maďarka Aniko Kalóvicsová, která před deseti lety předvedla výkon 15:30 minuty.

Makau má ze všech startujících nejlepší přihlášený čas, který je o sedm sekund rychlejší než rekord trati. Jeho soupeři budou zejména krajané Boniface Kirui, Henry Kiplagat či Kiprop Limo, mladší bratr traťového rekordmana.

„Tahle trať není moje hlavní, ale určitě je důležitou součástí mé přípravy na maraton ve Frankfurtu," řekl na dnešní tiskové konferenci Makau. „Chci zlepšit rychlost v průběhu závodu, takže tohle je ideální trénink. Jsem rád, že jsem se vrátil do České republiky, mám tady několik přátel," uvedl při své druhé návštěvě Prahy.

Makau věří, že se mu někdy v budoucnu podaří překonat vlastní světový rekord v maratonu, který vytvořil loni v Berlíně časem 2:03:38. „Ale to se musí všechno sejít. Uvidíme," prohlásil. Ve spolupráci s dalšími keňskými vytrvalci chce v Praze atakovat traťový rekord. „Budu se snažit držet dané tempo, ale nemůžu slíbit, že budu rychlejší," uvedl.

Favoritkami ženského závodu jsou Polky Karolina Jarzynská a Agnieszka Cioleková, či Britka Katrina Wootonová.

Běh na 5 km odstartuje na Staroměstském náměstí v 19:00, dvojnásobná trať o hodinu a půl později. Na odměnách je připraveno celkem 8000 eur, asi 200.000 korun. Vítěz dostane 1600 eur, nejrychlejší žena bude bohatší o 1000 eur, asi 25.000 korun. Traťový rekord je ohodnocen částkou 2000 eur mezi muži a poloviční částkou pro ženy.