„Věřím, že dojde k urychlení procesů odstraňování graffiti v Praze a že budou mizet sprejerské nápisy z pražských památek bezodkladně,“ napsal si na facebookovou stránku primátor Hřib. A už v úvodu pondělního setkání s čističem Černým a novináři prohlásil, že nebyl spokojen s postupem úřadu při odstraňování graffiti z Karlova mostu.

Zkritizoval délku schvalovacího procesu i dobu, po kterou měli restaurátoři nápis z pilíře chráněné památky odstraňovat. Příště by podle primátora měli jeho náměstek Adam Scheinherr, pod kterého spadá Technická správa komunikací (TSK) jako zadavatel čisticích prací, a radní pro kulturu Hana Třeštíková (oba Praha sobě) zařídit lepší zvládnutí takového procesu.

Dvojice cizinců posprejovala pilíř Karlova mostu, podezřelé zadrželi strážníci.
Dávný zločin. Muž, který očistil Karlův most, promluvil o své minulosti

Černý, jenž možná i kvůli hříchům z minulosti odmítl Hřibem nabízenou finanční odměnu, ukázal u Vltavy na Dvořákově nábřeží čištění pomocí horké vody a páry. Tuto metodu použil údajně i při tajném nočním čištění Karlova mostu v neděli 28. července, k němuž se přiznal poté, co se událostí začala zabývat policie.

Čištění s pomocí ořechových slupek i laserem

„Dál (Černý) představil čištění párou a vysavačem, která podle něj nezanechává stopy po stékání, nebo čištění s pomocí rozdrcených ořechových slupek. Firma Narran zase ukázala, jak lze sprejerský nápis odstranit laserem. Podle ředitele firmy Pavla Dvořáčka mají zkušenost s čištěním pískovce, a proto magistrátu nabízeli pomoc i s odstraněním nápisu z Karlova mostu,“ uvedly České noviny. Magistrát si od workshopu s odborníky slibuje, že úředníkům pomůže při hledání ideálních řešení pro odstranění graffiti v hlavním městě.

Žena si fotí 29. července 2019 pilíř Karlova mostu v Praze, ze kterého v noci na 28. července 2019 někdo odstranil graffiti.
Muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu, se přihlásil. Nic nepoškodil

Lidem včetně Hřiba se nelíbí, že TSK uzavřela smlouvu s restaurátorem Janem Mjartanem až do 15. srpna a tvrdila, že po odstranění graffiti vysokotlakou vapkou zůstaly na kamenech zbytky barvy. To však odborné zkoumání nepotvrdilo, přesto podle mluvčí TSK Barbory Liškové restaurátor Karlův most ještě dočistí a dodrží kontrakt.

Mediálně sledovaná kauza se však dotkla odbornic z druhé strany názorové barikády. „Vnímáme zmatení části laické veřejnosti ohledně toho, co je tedy při čištění graffiti vlastně správně, včetně některých názorů, že práce restaurátorů měla snad dotčenou památku i město Prahu jakožto vlastníka poškodit,“ napsaly v sobotu Rákosníková a Motyčka, které mají zkušenosti s obnovou některých památek. Otevřený dopis zveřejnil server Echo24.cz.

O záhadném odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu lidé vtipkují na internetu.
Jak zmizelo graffiti z Karlova mostu? Žertuje se o chobotnicích i Černobylu

„Umisťování graffiti na objekty kulturního dědictví našeho státu zásadně odmítáme. Za nešťastné však považujeme okolnosti, za jakých bylo z podstatné části odstraněno, byť lze původní záměr pana Černého hodnotit jako chvályhodnou snahu o rychlou nápravu nezodpovědného vandalství,“ stojí v dokumentu.

Porušení památkového zákona

Podle odbornic totiž pískovec vyžaduje obezřetnost, protože se jedná o problematický materiál citlivý na zásahy zvenčí. Ke zvolení vhodné metody čištění proto mají podle Rákosníkové a Motyčky sloužit zkoušky tak, aby se stavba nepoškodila i z dlouhodobého hlediska. Stavební historička a historička umění tvrdí, že není jasné, jak doopravdy „fantom“ u Karlova mostu postupoval: „Nejasnost postupu vnímáme jako rizikovou zejména v tom případě, kdy veřejnost na základě současné mediální prezentace může uvěřit v jeho všespásnost.“

Posprejovaný Karlův most
Restaurátoři se pustili do práce. Graffiti z Karlova mostu zmizí do půlky srpna

Jejich kritice neušly ani orgány zapojené do případu. Magistrátní památkáři či pracovníci Národního památkového ústavu měli lépe celou věc komunikovat směrem k veřejnosti. TSK podle autorek otevřeného dopisu primátorovi navíc neměla vypracovávat odborný posudek na odstranění graffiti.

„Bohužel z legislativního hlediska došlo k porušení památkového zákona, jehož ustanovení vyžaduje, aby restaurátorské práce na kulturních památkách (včetně čištění) prováděl zhotovitel s licencí od ministerstva kultury. Nedostatečná komunikace přispěla k tomu, že část veřejnosti nyní považuje spontánní akci bez vědomí a souhlasu vlastníka památky za příklad hodný následování a že je znevažována práce odborníků, což považujeme za nebezpečný precedens,“ nelíbí se oběma dámám.

Dvojice cizinců posprejovala pilíř Karlova mostu, podezřelé zadrželi strážníci.
Němci mají za graffiti na Karlově mostě podmínky, zaplatí pokutu i škodu