O víkendu vyhráli referendum za záchranu lesa, ale ani tak si odpůrci golfu v Klánovicích nemohou oddechnout.

Nepřesná, zavádějící…

Firma Forest golf Resort, která chce poblíž své klubovny vystavět devítijamkové golfové hřiště, kvůli němuž by měl padnout jeden hektar lesa, chce totiž plebiscit nechat přezkoumat. Investorovi se nelíbí, že otázka položení v referendu byla neurčitá.

„Otázka, na níž měli lidé odpovídat, byla zavádějící a nesprávně formulovaná. Podle našeho názoru šlo tedy jen o referendum konzultativní, a jeho výsledek není pro městskou část závazný,“ uvedla výkonná ředitelka firmy Forest golf Resort Monika Bažantová.

Osmdesát jedna procent proti

Lidé v sobotu u volebních uren odpovídali na otázku: Souhlasíte s výstavbou golfového areálu na pozemcích, které jsou v současnosti lesními pozemky v katastrálním území Klánovice? Z bezmála 1500 platných lístků se pro zachování lesa vyjádřilo jednaosmdesát procent lidí.

ČTĚTE VÍCE:Klánovičtí v referendu odmítli golf

Podle Bažantové na tom ale má podíl více než tříletá dezinformační kampaň místních aktivistů. „Informace o údajném negativním vlivu golfu na přírodu, spolu se šířením poplašných zpráv o nevratné devastaci lesa zlým investorem, měly účinek,“ okomentovala Bažantová.

Projde změna územního plánu?

V Klánovicích sev úterývečer mimořádně sejdou zastupitelé, aby s výsledky referenda naložili.

Letitý spor o devět jamek

Spor o to, zda se v Klánovicích vykácí část lesa, se táhne již roky. Nedávno ale investor požádal o přerušení projednávání vlivu dopadu na životní prostředí. Údajně kvůli zaujatosti ministerstva životního prostředí, které ovládá Strana zelených, která se zároveň staví proti hřišti.

ČTĚTE VÍCE:Klánovický golf jde na čas k ledu

„Jednání se určitě zúčastníme už proto, že zastupitelstvo v den, kdy bylo referendum vyhlášeno, požádalo bez ohledu na výsledek hlasování o změnu územního plánu právě ve prospěch investora,“ řekl Pavel Roušar te sdružení Újezdský STROM.

Magistrát se výsledky řídit nemusí

Výsledkem plebiscitu se musí podle zákona zdejší radnice řídit, magistrát, který bude mít ve věci hlavní slovo však nikoliv.

„Přestože územní plán schvalují zastupitelé hlavního města Prahy, nemohou výsledky hlasování v Klánovicích jen tak zamést pod koberec. V rámci připomínek k právě probíhajícímu veřejnému projednávání konceptu nového územního plánu se klánovická radnice bude muset vyjádřit ve shodě s výsledky referenda. Magistrát i pražští zastupitelé by pak museli zdůvodnit, proč jdou proti rozhodnutí svých občanů,“ doplnil Roušar.

GLOSA PRO DNEŠNÍ DEN/ÍK

Pro paličáka nemá referendum váhu

Když vím, že mě někde nechtějí, tak se zkrátka seberu a dál už nezacláním.

Tohle však zřejmě vůbec nedochází lidem, kteří chtějí v Klánovickém lese postavit golfové hřiště. Místní obyvatelé se určitě pryč stěhovat nebudou, ale nepostavit hřiště je přece klidně možné. Osobně se divím, že někdo usiluje o něco, když většina jednoznačně rozhodla, že to prostě nechce, a navíc ta většina je drtivá.

Jako vždy jde o peníze, takže zájmy obyvatel musí stranou a navíc: co do toho vůbec strkají nos, že? My to hřiště chceme, a tak budeme obcházet a hledat skuliny, jen abychom ho mohli postavit. Postavíme se třeba na hlavu, to by bylo, že se to nepovede.

Vždyť, co takové referendum vlastně znamená, dokázali tím vůbec Klánovičtí něco? Podle několika osob zřejmě ne, a tak ani odpůrcům hřiště zřejmě nezbude, než se taky postavit na hlavu a čekat, komu se dřív překrví mozek.

Když je někdo paličatý, trvá to většinou hodně dlouho.

LUKÁŠ MAREK