Dva dřevěné domy navrhl architekt Josef Gočár původně pro letiště ve Kbelích, kde sloužily jako restaurace a byt správce. V 60. letech se z Kbel přesunuly do zoologické zahrady, kde byly využívány jako sklad a šatny pro zaměstnance.

Na opravy nebyl dosud čas

V roce 2002 dolní část zoologické zahrady zatopila povodeň a velká voda oba domky těžce poničila.

„Po povodních jsme řešili akutnější problémy, například pavilony zvířat, nyní přišla řada i na tyto památkově chráněné domy,“ říká Vít Kahle, tiskový mluvčí pražské zoo. Domky se v prvé řadě přesunou z dolní části zoo do horní, poblíž výběhu tygrů, kde už nebudou ohroženy povodněmi. „Dřevěné roubené domky bude pro přesun nutné rozebrat a na novém místě znovu sestavit. Budou přitom nahrazeny poškozené díly, kterých je bohužel většina,“ popisuje přesun Kahle.

„Naštěstí se dochovala původní projektová dokumentace architekta Gočára, podle ní můžeme domky zrekonstruovat,“ vysvětluje postup rekonstrukce Jan Kněžínek, ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu.

Obnova vyjde na 30 milionů korun

Památkáři na konci minulého roku definitivně odsouhlasili nové umístění v zoo i zamýšlené využití. Předtím se uvažovalo o navrácení domů na kbelské letiště, zájem projevila i Praha 1, která chtěla domy umístit na Klárov nebo k Petřínské rozhledně.

„V jednom z domů bude restaurace, ve druhém malé muzeum historie pražské zoologické zahrady, včetně pracovny prvního ředitele zahrady, profesora Jiřího Jandy, kterou se zoo podařilo získat v roce 2006,“ popisuje budoucí využití Kahle.

Celá rekonstrukce obou domů je odhadnuta minimálně 30 milionů korun. Zoologická zahrada ji uhradí ze svých zdrojů, část potřebných peněz se pokusí získat z evropských fondů. Jestli se vše podaří dokončit ještě v letošním roce, si však netroufá odhadnout ani tiskový mluvčí zoo, anišéf magistrátních památkářů.

Josef Gočár a jeho významné stavby

Josef Gočár je jedním z nejvýznamnějších českých architektů první poloviny 20. století. Jeho jméno je spojeno hlavně se stavbami v Hradci Králové, Pardubicích a Lázních Bohdaneč. V Praze jsou jeho nejznámějšími díly kubistický Dům U Černé Matky Boží v Celetné ulici, rondokubistická budova Legiobanky na Poříčí a funkcionalistický kostel sv. Václava na náměstí Svatopluka Čecha ve Vršovicích.