Předchozí
2 z 3
Další

Hlasovat pro vybraný projekt můžete na: globus.cz/o-globusu/spolecenska-odpovednost/lepsi-svet.html

Praha - Čakovice

V altánu se uskuteční přednášky i turnaje ve stolních hrách
Vzájemné střetávání v příjemném prostředí má starším lidem v pražském Centru RoSa umožnit nový altán v zahradách. Pro tamní komunitní centrum se má stát unikátním místem, kde se budou konat zajímavé besedy, přednášky více i méně známých osobností, ale má být také prostorem, kam si senioři přijdou zahrát stolní hry tak, aby trávili čas společně a zároveň byli v přírodě. „Altán bude tak velký, aby pojmul až dvacet lidí. Má pomoci udržovat soudržnost a dobré vztahy mezi našimi seniory," vysvětlují smysl stavby samotní členové komunitního centra z Prahy 8 Kobylis s tím, že pobyt v altánu uprostřed přírody bude mít relaxační účinek hlavně kvůli množství aut a tramvají, které v Praze jezdí.Spolek Centrum RoSa vznikl před třemi lety. Jeho hlavní činností je pořádání aktivizačních programů pro seniory, kterých se účastní také rodinní příslušníci a děti. Tak se daří podporovat mezigenerační vztahy. Spolek se věnuje také pořádání nejrůznějších tvořivých dílen, chráněných dílen a zájmových kroužků, které vedou k podpoře aktivit seniorů. RoSa organizuje také dobročinné trhy či bazary a další prodejní akce s výrobky vytvořenými právě seniory v rámci dílen.
Centrum RoSa.Zdroj: www.globus.cz


Děti se budou moci učit na Zahradě, kde zpívají kosi
Netradiční prostředí, které bude sloužit dětem k venkovní výuce, ale také místo kultivující vztahy mezi lidmi chce vytvořit Spolek rodičů a přátel školy Praha – Kbely. Přišli tak s projektem Zahrady, kde zpívají kosi – aneb umění v zahradě dětem. Škola spolku poskytla část nevyužitého pozemku o rozloze skoro 3 000 metrů čtverečních, který zdobí vzrostlé stromy. Členové spolu na této ploše vytváří prostředí, které by mimo samotnou výuku sloužilo i k hraní si po škole či organizování sousedských setkání ve Kbelích. Na místě samotném vnikne šestice stanovišť, a to ve formě autorských výtvarných děl. „Náš spolek má snahu o co největší zapojení rodičů do kontaktu se školou a vytváření angažované komunity kolem ní a tím jí přímo i nepřímo pomáhat v rozvoji a vzdělávání jejích žáků. Proto spolek připravuje akce, které se velice úzce dotýkají školy jako takové, ale hlavně vzdělávání dětí," uvedl předseda spolku Oto Šorna. Na letošek mají členové spolku naplánováno mnoho brigád. Nyní v areálu probíhá dostavba hradu z proutí, na řadu přijde odlévání betonových stolů pro venkovní laboratoř a také vznik organické skulptury inspirované balvany vymletými vodou.
Zahrada, kde zpívají kosiZdroj: www.globus.cz

Zahrada Diakonie otevře své brány
Zvelebit zahradu a otevřít ji všem, kdo budou mít chuť a čas strávit chvíle v příjemném prostředí, to je cílem obnovy zahrady Diakonie Českobratrské církve evangelické v Praze. Nyní je zahrada jenom uzavřeným a oploceným prostorem, který slouží výhradně klientům Diakonie. Během obnovy přijde řada na obnovu komunikací, vykácení přerostlých a překážejících dřevin, ale také se zde namontují nové herní prvky. Z uzavřené zahrady se tak stane místo didakticky účelného prostředí, které uživatelům, jejich pečovatelům, ale také rodičům poskytne potřebný prostor pro specifický a v mnoha ohledech velmi náročný způsob života. „Jsme přesvědčeni, že lidé s postižením mají svou nezastupitelnou hodnotu a místo ve společnosti, a proto se jim snažíme vytvářet podmínky, které přispívají k jejich maximálnímu zapojení do přirozeného prostředí, v němž žijí a pracují," vysvětluje motto diakonie Tereza Háčková koordinátorka PR a FR. Diakonie Praha je jedním ze tří desítek zařízení Diakonie Českobratrské církve evangelické. Od roku 1994 poskytuje sociální služby dětem, mládeži a dospělým lidem s postižením a jejich rodinám. Poskytuje sociální, terapeutické, rehabilitační a poradenské služby.
Obnova zahrady Diakonie Praha.Zdroj: www.globus.cz 

Praha - Zličín:
Zvonička i kamenný křížek čekají na opravu
Záchranu chátrající lidové zvoničky a barokního křížku si jako cíl vytyčila Svatojánská společnost z.s. Obě významné památky se nachází na cestě mezi Loděnicemi a Svatým Janem pod Skalou, tedy v místě, kde leží osada Sedlec. Křížek i zvonička jsou ve velmi špatném stavu. Většina jejich původních prvků se vlivem povětrnostních podmínek a působením času rozpadá. Do zvoničky plechovou střechou zatéká a poškozené dřevo potřebuje výměnu. Kvůli neutěšenému technickému stavu samotného zvonu už není možné ani samotné vyzvánění. „Zvonička prošla renovací v letech 1820 a 1911," uvedli členové Svatojánské společnosti z.s. Vedle zvoničky stojí kamenný barokní "jetelový" křížek z roku 1741, vzpomínka na zdejšího významného opata Kotterovského. Je to jediná a poslední památka ze zaniklé kapličky svatého Maxmiliána, která kdysi v Sedlci stávala. „Barokní křížek i podstavec s nápisem jsou kriticky poškozené. Kameny křížku i soklu jsou hrubě rozpraskané, křížek je značně nakloněný a hrozí jeho zřícení a definitivní rozbití," popsali situaci členové Svatojánské společnosti z.s.
Lidová zvonička a barokní kamenný křížek v SedlciZdroj: www.globus.cz

Klokánku kvůli střeše hrozí zavření společenské místnosti
Havarijní stav střechy společenské místnosti ohrožuje konání kulturních i vzdělávacích akcí v Klokánku Hostivice. Právě velkou společenskou místnost místní využívají jako prostor pro volnočasové aktivity, ale také jako místo, kde se potkávají děti z Klokánku se svými kamarády z Hostivic. „Pokud se střecha neopraví, hrozí dokonce uzavření prostor," uvedli pracovníci Klokánku Hostivice. Klokánek je nestátní zařízení rodinného typu pro zanedbávané, opuštěné a mnohdy týrané děti, a to ve věku od narození až do osmnácti let. „Na facebookových stránkách vznikla otevřená skupina, která úzce spolupracuje s vedením Klokánku v Hostivici a jejíž cílem je zajištění pomoci a sehnání veškerého vybavení, které potřebuje zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Hostivici," uvedla Lenka Jansová. Klokánky jsou provozovány jednak jako klasická rodinná péče v bytech „klokaních" tet a strýců, kteří jsou zaměstnanci, anebo v objektech se služebními byty, kde o děti nepřetržitě pečují dvě stabilní tety. Snahou Klokánků je, aby se děti mohly co nejdříve vrátit po zlepšení situace domů, nebo není-li to možné, aby byly svěřeny do trvalé náhradní rodinné péče příbuzných či cizích osob.
FOD Klokánek.Zdroj: www.globus.cz

Dobrovolnické centrum poskytuje oporu dobrovolníkům
Trávit volný čas se dá různými způsoby. Lidem, kteří chtějí pomáhat pacientům v nemocnici, se věnuje právě Dobrovolnické centrum, které je součástí FN Motol. Jeho úkolem je poskytnout oporu dobrovolníkům. Ti se snaží především aktivně zlepšit duševní pohodu pacientů a podílet se tak na jejich efektivním uzdravení. Dobrovolníci mohou navštěvovat děti, dospělé i seniory a trávit s nimi čas na oddělení, zapojit se do skupinových kroužků, nebo pomáhat při nárazových akcích. Přicházet mohou také se svými čtyřnohými kamarády a dalšími drobnými zvířátky. Pacienti alespoň na chvíli zapomenou na to, co je trápí. Jak řekl jeden chlapec po skončení akce s dobrovolníky: „To byl můj nejhezčí den v nemocnici".
Hlavní výhodou je, že dobrovolník se (na rozdíl od zdravotnického personálu, rodiny, přátel…) nemusí zajímat a starat o nemoc a o to, co pacient nemůže, ale orientuje se na to, co je zdravé a co pacient i přes svou nemoc může.

Společenská zahrada pro pacienty FN Motol.Zdroj: www.globus.cz 

Praha - Černý MostHody mezi domy představí kroje a naservírují jitrnice
Lepší start do života nabízí mladým lidem, kteří strávili většinu života v dětském domově, tréninková kavárna Plechárna. Tu už více než rok provozuje organizace NEPOSEDA. A právě s ní souvisí velká akce, kterou připravují místní organizátoři na říjen. Pojmenovali ji Hody mezi paneláky a má jasný cíl: přiblížit dnešním „panelákovým dětem" tradice a zvyky, které ze současného světa plného komerce neosobních vztahů mizí a mladí lidé je na rozdíl od našich předků už často vůbec neznají.„Společně s volnočasovým centrem Plechárna se snažíme, aby lidé z Černého Mostu nechodili domů jen přespávat, ale aby tam také žili," míní Zuzana Rathouská z NEPOSEDY.
Celá akce je naplánována tak, aby především pobavila. Podtext je však jasně vzdělávací. Hody mezi paneláky odstartuje slavnostní průvod, který vede stárek a ženy v krojích a za veselého vyhrávání muziky projdou sídlištěm a parkem U Čeňku. Na místě však nebude jenom klasická hodová slavnost, ale všichni příchozí se mohou těšit také na doprovodný program, tanec a také něco netradičního k snědku. Připravena bude spousta jitrnic.
Hody mezi domy.Zdroj: www.globus.cz

V Dolních Počernicích chystají Nejmilejší koncert
Desítky tanečníků a hudebníků se utkají o titul šampiona na Nejmilejším koncertě. Právě tak se jmenuje umělecká přehlídka dětí z dětských domovů, kterou koordinuje Federace dětských domovů České republiky. „Náš domov je pověřený uspořádáním celostátní přehlídky. Ta je sice už nesoutěžní, ale děti si sem, do finále, musí zasloužit postup v krajských kolech," uvedl ředitel Martin Lněnička. Krajská kola přehlídky organizovaly dětské domovy Sázava, Lipová u Šluknova, Melč, Přerov, Staňkov, Hodonín a Boršov nad Vltavou.
Samotná přehlídka už je doslova za dveřmi. Vystoupení těch nejlepších tanečníků a muzikantů z dětských domovů se totiž uskuteční už 17. června od 14 hodin, a to na Malostranském náměstí v Praze. Peníze, které se podaří získat, pomohou s ubytováním dětí ze vzdálenějších domovů a půjdou i na jídlo všech účastníků.Dětský domov funguje na dolnopočernickém zámku a aktuálně tam žijí čtyři děti do šesti let, deset dětí mezi šesti až deseti lety, dvaadvacet dětí mezi deseti až patnácti lety a čtyřiadvacet dětí nad patnáct let.
Nejmilejší koncert.Zdroj: www.globus.cz

Jahoda zve na festival na Černý Most
Příjemně a účelně strávit volný čas pomůže všem, kdo budou mít zájem, volnočasový festival na Černém Mostě, pořádaný místní neziskovou organizací JAHODA, o. p. s. Organizátoři jej pojmenovali Strawberry Fields a jeho smyslem je obohatit komunitní život, ale také seznámit veřejnost s činností neziskové organizace. Festival vypukne 7. června a představí nejrůznější aktivity, soutěže a turnaje. Návštěvníky potěší vystoupení kapel Vasilův Rubáš, Limbo Planet, Fast Food Orchestra a Circus Brothers.
Právě adekvátní trávení volného času mladých lidí vidí JAHODA jako své hlavní poslání. „Cílem všech sociálních služeb je nabídnout dětem a mladým lidem vhodné alternativy trávení volného času, předcházet rizikům, která jsou s běžným životem v anonymitě velkého města obvykle spojeny. Naučit je řešit běžné i mimořádné životní situace a celkově podporovat aktivní a zodpovědný přístup k životu," uvedla Markéta Kalinová, Ředitelka JAHODY, o.p.s. Jahoda je nezisková organizace, která nabízí své aktivity dětem, mladým lidem, rodinám i veřejnosti žijící v Praze. Poskytuje také sociální služby pro děti a mladé lidi, provozuje rodinné centrum, mateřskou školku, jesle a odpolední klub pro děti z prvního stupně základních škol.
Strawberry Fields (Jahoda). Zdroj: www.globus.cz 

Globus. Ilustrační foto.
Globus rozdá miliony korun. Odstartoval program Za lepší svět (třetí trojice)