Opět téměř neprůjezdná byla ve čtvrtek odpoledne kvůli opravám vozovky dálnice D1 na Brno. Ucpaly ji kolony vozidel, které se táhly už od Nuselského mostu.

Od úterý se frézuje povrch vozovky mezi Jižní spojkou a Roztyly v místech, kde se sjíždí z Jižní spojky na dálnici D1 a ve směru z ulice 5. května na brněnskou dálnici. Doprava je na frekventovaném úseku svedena ze tří pruhů jen do jednoho.

Až na malé zdržení u rekonstrukce mostu přes Botič u Zahradního Města byla včera Jižní spojka na rozdíl od minulých dní plynule průjezdná.

První etapa bude hotová zítra

Podle dělníků na stavbě byla průjezdnost včera odpoledne podstatně lepší než v předchozích dnech, protože tu provoz řídili dopravní policisté. Ovšem i tak bylo nervozity a situací hrozících kolizí dost a dost.

Frézování pravého jízdního pruhu dálnice a pokládka nového asfaltu by měly být podle tiskového mluvčího Technické správy komunikací Tomáše Mrázka hotovy v sobotu do 12 hodin, jak ostatně přislíbil i dodavatel. Je to zkrácení oproti původnímu termínu o pět dní a odpovídá tomu i pracovní doba. Pracuje se od 6.30 do 22 hodin.

Další práce odloženy

Ještěve čtvrtekodpoledne nebylo jasné, zda dopravní problémy budou eskalovat na D1 i v dalších dnech. Podle plánu se totiž mělo pokračovat frézováním levého jízdního pruhu do 16. července.

Až večer padlo rozhodnutí první etapou frézování ukončit. „Termín druhé etapy, tedy úprav levého jízdního pruhu, zatím stanoven nebyl,“ uvedl Mrázek.

Nejspíš šlo o ryze politické rozhodnutí magistrátu ovlivněné bouřlivými reakcemi veřejnosti na extrémní kolony, které v úterý dosáhly 25 kilometrů.

Termín rekonstrukce dálničního povrchu byl stanoven záměrně na začátek července. „Podle statistik provoz na komunikaci klesá během prázdninových měsíců o 15 procent a s rekonstrukcí se začínalo až v době, kdy už pominul hlavní nápor odjezdů na dovolenou,“ dodal Mrázek.

VÍT ŘEZÁČ