"Zahraniční zkušenost co nejpočetnější části populace je nezbytným předpokladem pro budování vzdělané, otevřené společnosti," uvedlo ve své reakci kolegium děkana fakulty Michala Pullmanna. Prohlášení kolegia podpořil i akademický senát fakulty.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova otevře 7. dubna své sídlo veřejnosti

Program patří k nejdéle fungujícím 


Podle Volného získávají údajně mladí lidé v západní Evropě zkreslené informace o tamním životě a nevnímají problémy země, ve které pobývají. Z pobytu Erasmu se pak prý vrací nekriticky nastavení vůči EU.
Vedení filozofické fakulty ve svém prohlášení připomnělo, že program Erasmus patří k nejdéle fungujícím a nejlépe organizovaným celoevropským projektům v oblasti studia, který spojuje i země mimo EU.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova jako první získala institucionální akreditaci

Česko se zapojilo v roce 1998

"Během dvaceti let umožnil získat akademické i praktické zkušenosti více než sto tisícům českých studentů a zároveň otevřel Českou republiku podobnému počtu studentů zahraničních," píše se v prohlášení fakulty.
Erasmus začal fungovat v západní Evropě v roce 1987 jako výměnný program pro studenty vysokých škol, Česko se do něj zapojilo v roce 1998. Program umožnil studovat a získávat první pracovní zkušenosti v zahraničí již více než devíti milionům Evropanů, z toho více než 280.000 Čechů, uvedla v loňském roce europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která se Erasmem zabývá v Evropském parlamentu ve výboru pro kulturu a vzdělávání.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Programu se účastní 33 zemí


Počet lidí, kteří s Erasmem vycestují, se stále zvyšuje. Nynější rozšířený program Erasmus Plus zahrnuje několik vzdělávacích a výměnných programů i pro střední školy a učňovské obory, ale i výměnné pobyty pro učitele, dobrovolnickou činnost a sport.

Programu se účastní 33 zemí, včetně zemí mimo EU - Turecka, Makedonie, Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Rozpočet pro období 2014 - 2020 je 14,7 miliard eur. Čeští účastníci Erasmu jezdí od začátku nejraději do Německa.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova připravuje nový koncept doktorských studií

Dalšími populárními cíly Čechů jsou Francie, Španělsko, Velká Británie, Portugalsko nebo Rakousko. Naopak do ČR jezdí nejčastěji lidé ze Španělska, Francie, Turecka, Německa a Polska.