Původní odhad 30 000 účastníků policie zvýšila, když se cestou přidávaly další skupiny lidí. Akce se obešla bez komplikací a incidentů, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Rybanský. "Nezaznamenali jsme žádné narušení veřejného pořádku či jiné problémy," uvedl.

Cestou z Václavského náměstí prošel průvod přes náměstí Staroměstské, kde si jeho účastníky fotili turisté. Podle zpravodajky ČTK na místě vládla celou dobu v průvodu poklidná atmosféra a jeho účastníci se nesetkali s výraznějšími protesty proti akci.

Festival hrdosti LGBT+ komunity Prague Pride 2022.
V metropoli začal festival Prague Pride, po třech letech se koná i s průvodem

Průvod lidí nazdobených převážně duhovými vlajkami prošel přes Staroměstské náměstí a Pařížskou ulicí k Vltavě a přes Čechův most. Poté pokračoval po schodech nahoru na Letnou. Pořadatelé Prague pride pro lidi se zhoršenou pohyblivostí či rodiče s kočárky zajistili od schodů na Letnou cestu autobusem.

Průvod zdobily především duhové vlajky ve všech velikostech, od těch namalovaných na tvář až po velké vlajky, do nichž se lidé zahalí celí. Vlajka s barvami duhy byla dříve užívána i jako symbol pacifismu, od 70. let 20. století je vnímána jako univerzální gay a lesbický symbol. V dalších desetiletích se etablovala jako všeobecně známý a přijímaný symbol LGBT hnutí.

Řada lidí měla na krku květinové girlandy v barvách duhy, papírové květiny či balonky, někteří přicházejí v kostýmech.

Skautským průvodem v krojích a s vlajkami vyvrcholilo středoevropské setkání zvané Jamboree.
Video: Stovky skautů a skautek prošly Prahou. Vrcholí evropské setkání

Pochodu se účastnili lidé různých generací včetně rodičů s dětmi. U Právnické fakulty UK, která poskytla pořadatelům balkon, z něhož mohli lidé průvod zdravit a pozorovat, se další účastníci do pochodu přidali.

Jeden z účastníků akce, Sebastian z Prahy ČTK řekl, že jde podruhé. "Já na tom mám rád … společnost těch lidí. Protože ti lidé jsou fajn, je tu taková uvolněná atmosféra. … Všichni jsme v pohodě, se pobavíme, všechno dobré," uvedl. Další účastnice Eliška také vyzdvihla pozitivní energii akce. "Bojuje se za správnou věc," podotkla.

Na Letné čekalo na účastníky průvodu občerstvení, v Letenských sadech a na pláni byl až do večera hudební a doprovodný program na šesti pódiích. Vystoupil například Tom Auspaul, Girli nebo kapela We Are Domi.

Duhový průvod lidí, kteří tak vyjadřují toleranci a podporu sexuálním menšinám a jejich právu na sebeurčení, byl vrcholem týdenního festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans- a queer lidí (LGBT+) Prague Pride.

V prvních řadách průvodu šel i pražský primátor Zdeněk Hřib s manželkou. Duhový průvod byl letos bez alegorických vozů, což pořadatelé odůvodnili důrazem na udržitelnost.

Po cestě ulicí Na Příkopě se účastníci průvodu setkali s několika muži, kteří pronášeli biblické citáty a v souvislosti s průvodem mluvili o hříchu. Nesetkali se však s odezvou jeho účastníků.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Průvod se konal poprvé od roku 2019, v předchozích dvou letech se neuskutečnil kvůli pandemii covidu-19.