Kdo je to tedy ten maker? ptáte se. "Jsou to prostě kutilové nové generace, kteří své nápady sdílejí a inspirují ostatní, aby si něco vyzkoušeli vyrobit," vysvětluje ředitelka akce Denisa Kera a dodává: "Podobné projekty je nutné vidět a zažít, je to hlavně o procesu a přímé zkušenosti."

Proto tedy všichni zájemci měli navštívit v sobotu a v neděli Průmyslový palác na holešovickém Výstavišti, kde se Maker Faire konal. Organizátoři očekávali až pět tisíc návštěvníků a je pravda, že Průmyslový palác se zaplnil zvědavými hosty. Mezi nimi byly i děti.

Milan Říha už asi sedm let sbírá všechny věci, které si doma lidé vyrobili takzvaně na koleni. Celkem má už tři sta kousků.
Kutilové se odměňují dobře vychlazeným pivem

Víkendovou akci organizovala organizace Žádná věda ve spolupráci se soukromými firmami a univerzitami pod záštitou primátorky Adriany Krnáčové (ANO).

Robůtek z kartáčků na zuby

Pořadatelé festival charakterizovali takto: "Je to festival, jarmark, konference, trochu i cirkus, a hlavně lidová přehlídka inovací, vychytávek, kreativních a vzdělávacích nápadů všeho druhu. Děti i dospělí si tu užijí množství velkých i malých atrakcí."

Ilustrační foto
Zloděj se zaměřil na kutilské nářadí

Namátkou zmiňme třeba největší vzduchové dělo na světě, skleněné parní stroje, dětskou chemickou laboratoř, robůtka z kartáčku na zuby. Nechyběl ani 3D tisk či tesařské umění - celkem 180 tvůrčích projektů a k tomu dvacítka workshopů a přednášek. 

Velmi zajímavá je také největší panoramatická fotografie Prahy, která kdy vznikla. Jedná se o 360° snímek pořízený při opravě Staroměstské radnice, přímo z vrcholu její věže. Má rozlišení 500 gigapixelů a k jejímu vytvoření bylo potřeba více než osm tisíc snímků. 

Neposlušné květináče Ládi Hrušky.
Tip Ládi Hrušky pro domácí kutily: Neposlušné květináče

Přišlo 10 tisíc lidí

"Jsem moc rád, že se podařilo tento projekt za naší podpory zrealizovat, protože nabízí zcela unikátní zážitek. Až skončí Maker Faire, budeme uvažovat o stálé expozici tohoto díla v rámci parku Stromovka tak, aby si ho mohlo prohlédnout co nejvíce Pražanů i dalších turistů, kteří do revitalizovaného parku zamíří," uvedl radní pro oblast kultury Jan Wolf z KDU-ČSL.

Pražská kutilská slavnost patří do globální sítě festivalů, kterou založila redakce časopisu Make v San Francisku. V loňském roce proběhlo 221 Maker Fairů ve 45 zemích. Celkově je navštívil jeden a půl milionu lidí. Letos se poprvé - s kladnými ohlasy účastníků - konal také v Česku.

"Měli jsme obavy, jak festival dopadne, jelikož se jednalo o první podobnou akci u nás a lidé moc nevěděli, co od ní čekat. Zájem vystavovatelů a návštěvníků a jejich pozitivní reakce nás ale ohromili. Dělají se u nás úžasné věci, jsou za nimi skvělí lidé a když se sejdou na jednom místě, je to prostě svátek lidské tvořivosti. První ročník nás přesvědčil, že je u nás velký potenciál a moc se těšíme, co přinese další ročník," říká Jiří Zemánek, programový ředitel festivalu. Organizátoři večer rozeslali médiím informaci, že na Maker Faire Prague nakonec napočítali deset tisíc lidí.

Pat a Mat.
Kutilové Pat a Mat se vracejí v novém kabátě. A už nejsou němí