Festivalové pondělí začalo na náměstí Václava Havla kolem poledne. „Festival vznikl jako doprovodný program ke konferenci Forum 2000, aby si lidé mohli odpočinout mezi diskuzemi,“ uvedli organizátoři. Návštěvníci tak mohli relaxovat při poslechu hudby několika zahraničních zpěváků či českých stand-up komiků.

Kromě vystoupeních na pódiu se ale na piazzettě představilo taky několik neziskových organizací, které bojují za demokracii a lidská práva. „My lidem ukazujeme, jak si mohou zvolit vhodného kandidáta v následujících prezidentských volbách. Na webových stránkách naší neziskovky lidé mohou hlasovat pro zaregistrované, i méně známé, kandidáty. Vždy mohou dát tři pozitivní a jeden negativní hlas,“ vysvětlil Jonáš Vnouček z Prezident 21.

Ministr obrany Martin Stropnický předal v Praze osvědčení účastníkům odboje a odporu proti komunismu. Na snímku přebírá osvědčení Kamila Bendová.
Disidenti Benda a Stárek dostali osvědčení o účasti ve 3. odboji

Nezisková organizace se prezentovala i na pódiu, kde lidem představila prozatím nejsilnější kandidáty. „Například Jiří Drahoš vede nejvíc v Praze a Středočeském kraji, Miloš Zeman pak vyhrává v kraji Karlovarském a Michal Horáček v Libereckém kraji. Jelikož systém funguje na udělování pozitivních a negativních hlasů, celkově vede Jiří Drahoš. Miloš Zeman má sice více pozitivních hlasů, ale zase více negativních,“ dodal Jonáš Vnouček.

Cílem organizace je hlavně to, aby si lidé volbu předem zkusili. Prezident 21 zároveň nyní chystá volební kalkulačku. „K tomu jsme udělali rozhovory s kandidáty, aby každý představil svou budoucí prezidentskou vizi. Někteří jako třeba Miloš Zeman nám rozhovor poskytnout nechtěli,“ uvedl Vnouček.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Kandidáti na prezidenta budou sbírat své podpisy na univerzitě Karlově

Na náměstí Václava Havla se prezentovaly i známé neziskové ogranizace jako je Hate Free, Amnesty Internetional či Člověk v tísni. Na hrůzy minulého režimu pak upozorňoval stánek neziskovky Političtívězni.cz.

„Seznamujeme lidi s politickými vězni minulého režimu a ukazujeme jim, kde bývaly uranové doly v Jáchymové. Tam zajatci museli pracovat. Po Jáchymově jsme otevřeli i naučnou stezku, kde se lidé dozví zajímavé informace nenásilnou formou. Prodáváme tu i CD s filmem o jedné vězeňkyni, která byla znásilněna a se svým dítětem, které dala k adopci, se setkala až v 80 letech. Chodí k nám hodně lidí, spíše starších, kteří také měli v rodině někoho, kdo v dolech pracoval. Přišlo sem ale i spoustu cizinců, co se chtělo dozvědět více o komunismu,“ popsal Michal Louč z Političtívězni.cz.

Na Festival Demokracie se přišla podívat i skupinka studentů ze zahraničí. „Jsem v Praze na výměnném pobytu, pocházím ze Seattlu v Americe. Sem jsme šli jako skupinka jednoho předmětu, který se zabývá českou historií a komunismem. Chodíme každý týden do různých muzeí a na akce. Zatím se mi festival líbí, je zajímavé se dozvědět něco o evropské historii,“ řekl Anir. V pondělí se na piazzettě kromě neziskovek a hudby konala i fotografická výstava o životě a odkazu Dalajlámy s ředitelem Tibetského muzea.

Daniel Herman.
Daniel Herman: Musíme přesvědčit společnost, aby chtěla euro