Letošním tématem festivalu je maso. Součástí Merkáda bude i kuchařská show, kde se budou moci milovníci dobrých steaků dívat pod ruce argentinskému šéfkuchaři. Ti představí tradiční způsob přípravy jihoamerického masa. Nejen pro vegetariány pak bude připravena ukázka porcování exotického ovoce.

Během doprovodného tanečního programu se návštěvníci pod vedením profesionálních tanečníků naučí základní kroky salsy, tanga či forra. „Hlavním lákadlem letošního Merkáda je přehlídka brazilské capoeiry ve složení několika desítek tanečníků,“ popsala mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Děti si zase budou moci vyzkoušet workshop malování s Latin Art Gallery. Na náměstí Jiřího z Poděbrad zahrají i mexičtí muzikanti Mariachi Azteca, mezinárodní kapela Latino Soul či brazilci Tam Tam Batucada.

V areálu festivalu si také budete moci prohlédnout fotografickou výstavu s názvem Naši Latinos, která popisuje příběhy lidí tvořící latinskoamerickou komunitu v České republice. Na Merkádu si budete moci koupit nejrůznější produkty, které k Latinské Americe patří. Od výběrové kávy, koření, cukrovinek, ovoce, ryb přes originální oblečení, bižuterii, houpací sítě, rukodělné indiánské výrobky z Mexika, Ekvádoru či Peru.

Přímo na místě kuchaři připraví podle původních latinskoamerických receptur typické pokrmy. Ochutnat tak budete moci argentinské steaky ze speciálního argentinského grilu parilla, peruánské anticuchos či kolumbijské taštičky empanadas.

Na Jiřáku nebudou chybět ani bary nabízející typické regionální destiláty jako peruánský nápoj pisco sour, brazilskou cachacu, mexickou tequillu, či karibské rumy. Pokud máte raději slabší alkohol, nezklame vás široká škála jihoamerických vín z Chile, Argentiny, či Peru.

„Odpočinek si návštěvníci mohou dopřát v houpacích sítích hamacas instalovaných přímo na místě. Zájemci se také mohou nechat tetovat barvivem z amazonské ovocné šťávy plodů jagua,“ doplnila mluvčí Prahy 3. Festival Merkádo můžete navštívit ve čtvrtek 31. května a v pátek 1. června na náměstí Jiřího z Poděbrad, a to zadarmo.