Při prezentaci pokrmů, které přihlásili čtenáři regionálních Deníků do soutěže Česko vítá jaro, ukázal všem přítomným, že vařit umí. V pražském kuchyňském studiu Miele připravil jehněčí maso na rozmarýnu s bramborovým knedlíkem.

Po vytažení jídla z trouby, naporcování a naservírování zůstala lahůdka na talířích jen pár okamžiků. Všichni přítomní soutěžící se na ni doslova vrhli a jehněčí bylo záhy minulostí.

Jak v soutěži Josef Hladík se svým receptem uspěje, to ukáží nejbližší chvíle, anketní kupony od čtenářů regionálních Deníků se právě sčítají.

Kuchař i opravář

Ještě než ale autoři nejlepších regionálních receptů 
z jednotlivých krajů republiky začali vařit, ukázal Josef Hladík, že jeho přítomnost není náhodná a že je snad právě v kuchyňském studiu jak na zavolanou. Když chtěli soutěžící začít vařit, zjistilo se, že do hořáků v kuchyni nejde plyn. A Josef Hladík podniká v oboru topení - plyn, takže se pustil do zjišťování závady.

Rozený Boleslavák přihlásil do soutěže recept, který připravuje doma poměrně často - rodina si ho žádá - jehněčí maso na rozmarýnu. „Tohle jídlo vařívala moje babička často, dělala ho především na česneku, ale i když česnek mám rád, tady se kloním k rozmarýnu, který nechává zvýraznit chuť masa."

Jak to tak bývá, i Josefu Hladíkovi utkvěla z dětství především míchaná vajíčka. A i tady vzpomíná na kuchařské umění babičky. „Babička připravovala vajíčka na másle a dlouze je míchala. Náklonnost k vajíčkům mi zůstala, dělám je na slanině a s cibulí. A pro syna Fandu, který mne v Praze doprovázel, jsou vajíčka patrně nejoblíbenějším jídlem," usmívá se muž, který by nikdy nechtěl být profesionálním kuchařem.

„Nikdy jsem o tom nepřemýšlel. Tuhle jsem ale četl o nějakém kuchaři, který má ve vlastním domě kuchyni i restauraci a tam vaří, objednává, servíruje, má jen pár míst u stolů. Objednací doma tam je ale dlouhé měsíce. Tohle by mne možná bavilo. Ale ve velké kuchyni, to ne. Mne ale živí plynařina a kuchyň je můj koníček."

Cyklisté by pořád chtěli jen žemlovku

Těch koníčků má ale Josef Hladík více - lyžuje, jezdí na kole. Je manažerem cyklistického oddílu, který vychovává nejen přední české cyklisty, ale je i trenérem malých cyklistů, kterých stále přibývá. „Vařit pro cyklisty ale není to pravé ořechové. Oni by pořád jen nějaké žemlovky, což sice chápu, ale pro kuchaře nic moc."

Josef Hladík je také manažerem cyklistického oddíluKdy propukla láska k vaření? O tom má pan Josef zcela jasno. „Když jsem se oženil. Ne že by manželka odmítla vařit, ale já jsem hodně mlsný a do kuchyně jsem se pořád motal, kamarádi občas přinesli kus masa, ať něco uvařím. Tak jsem do toho dal. A manželka vaření s oblibou a ráda nechala na mne. Ona zase dělá jiné věci," říká o manželce Janě, která v Mladé Boleslavi provozuje spinningové centrum a je bývalou mnohonásobnou mistryní republiky v mnoha cyklistických odvětvích.

Spolu mají tři děti - dvanáctiletého Pepu, desetiletou Kačenku a čtyřletého Fandu.

V kuchyni pomáhá i nejmladší Fanda

Volného času Josef Hladík moc nemá, možná o to více se těší na chvíle u plotny. Dvě starší děti - Kačka a Pepa, jsou nadanými cyklisty, medaile vozí takřka z každých závodů, s nimi tráví dlouhé hodiny na trénincích, navíc rád s rodinou lyžuje. Nejmladší potomek Hladíků, syn Fanda, zatím jezdí hlavně na dvorku
o to více vyžaduje pozornosti. „V kuchyni mu postavím stoličku ke sporáku a pomáhámi a bavího to."

V kuchařině má ale pan Josef jeden „rest". „Snažím se "vychytat" upečení křupavého chleba. Pořád tomu něco chybí," usmívá se muž, který recept s jehněčím, se kterým přijel vařit do Prahy, nedělá na počkání. „Sehnat kvalitní jehněčí kýtu není jednoduché, naštěstí mám známé na Mělnicku, v chorušické 1. zemědělské společnosti, kde mi vždy připraví kvalitní maso, ze kterého je radost vařit.  A to pak na talíři je znát. Rodina moje kuchařské aktivity oceňuje."

„Jeho jídla jsou báječná."

Ostatně, která rodina by kuchařské aktivity chlapa
v kuchyni neocenila a nechválila, byla by sama proti sobě. I paní Jana, manželka, na kuchařské umění manžela pěje chválu. „Vaří rád, je to pro něho relax, nemá moc času, ale o to víc vaří rád. A já jsem pochopitelně také ráda.
 A hlavně jeho jídla jsou báječná," chválí Jana manžela, který nejraději připravuje zvěřinu, je specialistou na omáčky, třeba kančí se šípkovou či dančí ragú na víně jsou prý excelentní. Stejně jako již zmíněné jehněčí na rozmarýnu.

Mimochodem - na minizahrádce svého domu v Mladé Boleslavi si pan Josef pěstuje pro své pokrmy bylinky. A jaká fáze přípravy jídla Josefa Hladíka těší nejvíce? „To je jasné - když ostatním chutná," dodává Josef Hladík chvíli poté, co v pražském kuchyňském studiu všem jeho jehněčí chutnalo.

Výsledky soutěže amatérských kuchařů budou známé v nejbližších dnech.

Další fotografie z pražského vaření najdete ZDE.