A mohou se ztotožnit s hlavními hrdiny, aby získané postoje a návyky přenášely do svého chování i ve skutečném životě. I tak mohou vypadat zábavné lekce dopravní výchovy, kdy je navíc vše zasazené do prostředí školy, hřiště a dalších míst, která jsou dětem blízká. Tohle všechno nabízí projekt nazvaný S Evou a Edou bezpečně v silničním provozu zaštítěný ministerstvem školství, do jehož testovací části se zapojili preventisté pražské policie společně s Muzeem policie ČR na Karlově.

Je nutné hledat nové přístupy, jak dětem předškolního i školního věku přiblížit problematiku dopravní výchovy, připomněl ve středu Ladislav Beránek z ředitelství pražské policie, proč policisté přivítali nabídku vyzkoušet si netradiční výukový materiál. Chtěli by nabídnout k tomu, co dělají nyní, něco navíc.

Děti patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu

Dosud se věnovali především přednáškám a besedám ve školách a akcím na dopravních hřištích; podílejí se také na kampaních jako Zebra se za tebe nerozhlédne a nedávno zaujala „akce Smajlík", kdy dopraváci přizvali školáky ke svým kontrolám, aby děti hodným řidičům rozdávaly vlastnoručně vytvořené usměvavé obrázky a těm zlobivějším naopak zakaboněné mračouny.

„Je nezbytné, aby již děti získávaly informace, které vedou k zodpovědnému chování v silničním provozu," zdůraznil Beránek s tím, že v Praze je to aktuální dvojnásob: metropole patří v rámci republiky mezi města nejvíce zatížená dopravním provozem. „A děti - ať už v pozici chodců, cyklistů či spolucestujících - patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu," poznamenal Beránek.

Čtěte také: OBRAZEM: Řidiče děti odměnily i pokáraly