Co škodí pohledu, je zažloutlá tráva, která se stala obětí tropických veder. Ještě loni tu byl podle provozovatele koupaliště Martina Bezvody trávník zelený a hustý, že by se za něj nemuselo stydět ani golfové hřiště.

Přestože dlouhotrvající vedra na většině koupaliště vypálila zeleň, zároveň byla pro koupaliště přínosem. „Dopoledne sem teď chodí několik stovek lidí, odpoledne po práci tu máme zhruba tisícovku návštěvníků," říká Bezvoda. Nejvíce lidí chodí podle něho v pondělí, kdy je vstup na koupaliště zdarma.

Areál se tak snaží přitáhnout nové lidi, aby poznali, že se na proměně koupaliště k lepšímu pracuje. Kromě pondělí je vstupné 50 korun na celý den, od 19 hodin se už neplatí a zavírá se nejdříve v 21 hodin. Často se však přetahuje se zavíračkou až do pozdní noci záleží, zda je v areálu ještě dost lidí.

Voda je zde stále vhodná ke koupání. A pokud má někdo zájem se bavit i jinak, než jen cachtáním a plaváním, může si půjčit lodičku. Jejich využití se neplatí, ale jsou nedostatkovým zbožím. Jsou totiž jen dvě. „Měli jsme čtyři, ale dvě nám někdo odcizil," prozrazuje správce areálu. Pro děti je k dispozici ještě hřiště s trampolínou a houpačkami.

Když se při oddychu dostaví hlad či žízeň, jsou pro návštěvníky připravena tři občerstvení. Dvě jsou v prostoru pro plavce v plavkách, třetí občerstvení je na oddělené nudapláži. Do budoucna se počet stánků rozšíří, protože o víkendu dochází k frontám, ve kterých může hladovec stát někdy i dvacet minut.

U okénka pak na něj čeká pivo, jež stojí 27 korun. Klasického párku v rohlíku se zde člověk nedočká. Bezvoda ho odmítá, s tím, že pro lidi je lepší třeba čerstvá polévka, salát nebo pokrmy z grilu. Tyto pochoutky stojí od 40 do 100 korun. A když člověk vypije piva dost, tak na něj čekají záchody dva domky, vždy s oddělenými prostory pro muže a ženy. Přeci jenom, na tyto místa se nechodí kochat krásou, ale ulevit tělu, tudíž obyčejný vzhled není třeba nikterak kriticky řešit. A ani žlábek u pánů neurazí, alespoň má člověk větší šanci, že se trefí a trapně nemine.

Do budoucna čekají koupaliště Džbán velké proměny. Ještě letos v srpnu by měl být dodělán vodní vlek, díky kterému se bude moci jezdit po hladině na prkně.

Po konci sezony plánuje Bezvoda upravit lesopark, jenž je nad pláží, a který zarostl za dobu, kdy se o něj nikdo nestaral.

„S dendrology se postupně snažíme dát lesopark do původního stavu za pomoci starých plánů. Jsou v něm totiž i vzácné stromy, které se v Evropě tolik nevyskytují a rostou hlavně na rovníku. Vykácíme stromy, které zde dříve nebyly. nyní by to rušilo lidi, takže až po sezoně," líčí Bezvoda.