„Díky intenzivnímu vyjednávání se pro tyto účely podařilo vyčlenit téměř půl miliardy korun z operačního programu Doprava. Návrh mostu je elegantní a odkazuje ke kubismu a brutalismu.  Podmostí nabídne multifunkční prostor pro volnočasové a kulturní vyžití,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

O tom, že přes most nebudou jezdit auta, bylo rozhodnuto již v roce 2009. Nicméně i tak autům prospěje. „Převedeme část autobusových linek z Barrandovského mostu, bude tam tak o to více místa pro auta. Zlepšíme tím průjezd autobusů mezi Novodvorskou, Pankrácem a Smíchovem,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Autobusový den PID v Letňanech.
PODÍVEJTE SE: Autobusové veterány se proháněly po metropoli. V rámci osmi linek

Nová spojnice o délce 400 metrů pomůže také hlavně tramvajím. V rámci takzvané jižní tramvajové tangenty propojí tratě vedoucí od Barrandova a Modřan a zlepší se přestupní vazby mezi dopravními uzly Lihovar a Dvorce.

Tramvajím se oproti zajížďce přes Palackého most zkrátí cesta až o šest kilometrů. Součástí jsou nové zastávky MHD Dvorecký most.

Stavba překlene Vltavu v úseku mezi zlíchovským a podolským břehem a spojí tak městské části Praha 4 a Praha 5. Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní bude poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Přínosem bude i pro cyklisty, propojí páteřní cyklotrasy vedené po obou březích. Vznikne tím náhrada propojení přes rušný Barrandovský most

Smlouvu se stavební firmou město podepíše v řádech týdnů. Soutěž byla nastavená mimo jiné na cenu, délku stavby i záruky. „Vítěz nabídl nejlepší podmínky oproti ostatním účastníkům veřejné zakázky. Ověřili jsme si, jestli vítěz nespadá pod sankce EU,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Čechův most, kamerový průzkum soch, duben 2022.
PODÍVEJTE SE: Sochy na Čechově mostě je možné "oživit", ukázaly kamery

Ve firmě Strabag totiž má zhruba třetinový podíl ruský oligarcha Oleg Děripaska, nicméně rakouské vedení Strabagu už dříve oznámilo, že Děripaskovi přestalo platit dividendy.

„Dvě externí advokátní kanceláře včetně magistrátního odboru veřejných zakázek vyhodnotily, že Strabag pod sankce nespadá. A to hlavně vzhledem k tomu, že od 8. dubna je mezi skutečnými majiteli pouze rodina Haselsteineru z Rakouska,“ uvedl Scheinherr.

Pod mostem vznikne park, který má sloužit jako místo pro setkávání, sport i kulturu, podobu parku vytvořil Krištof Kintera. Samotná podoba Dvoreckého mostu vzešla z mezinárodní architektonické soutěže a vítězové jsou architekti ze studií ATELIER 6 a TUBES. Funkce a forma zde jdou ruku v ruce. Návrh mostu je elegantní a odkazuje ke kubismu a brutalismu, které mají v Praze velkou tradici. Zároveň se autoři inspirovali Františkem Menclem, mimo jiné autorem Libeňského mostu, který si stejně jako vítězní architekti uvědomoval, že most musí dobře zapadat do okolní zástavby i městské krajiny a nesmí narušovat městské panorama.