Opozici vadí, že počet místostarostů je vysoký a tím pádem zatěžuje rozpočet radnice. Přestože je zástupců starostky šest, tři z nich jsou neuvolnění. To znamená, že svou funkci vykonávají vedle svého pracovního poměru. Nepobírají tak vysoký plat, jako jejich uvolnění kolegové na stejném postu.

„Tři uvolnění zástupci starosty mají plat kolem 50 tisíc korun, tři neuvolnění zástupci starosty mají kolem 40 tisíc korun," počítala při prosincovém jednání zastupitelstva opoziční politička Jana Duchková (Klub zastupitelů s podporou KDU-ČSL).

Kdyby neuvolnění místostarostové byli neuvolněnými radními, brali by „jen" 2,5 tisíce korun hrubého měsíčně. Těmi i byli do června letošního roku, kdy v hierarchii radnice povýšili. Protesty opozice však vedení Prahy 2 odmítá. Šest místostarostů je i určitým úsporným krokem.

Slušně placená funkce

Opoziční zastupitelé kritizují počet místostarostů od června, kdy se jejich počet rozšířil ze tří na šest. „Je to vysoký počet a přece jenom jde o slušně placenou funkci. Zároveň by měl být post originální, tudíž by jich nemělo být tolik," říká zastupitelka Kateřina Jechová ze Strany zelených. S tím souhlasí i Duchková a opoziční klub ANO.

Rada má ještě placeného předsedu majetkového výboru a opozice míní, že současné rozdělení postů ve vedení Prahy 2 polyká zbytečně mnoho finančních prostředků, které by se daly utratit smysluplněji.

Výtky opozice však vládnoucí koalice odmítá a počet místostarostů by se neměl v blízké době nejspíš měnit. „Rada hlavního města Prahy je uvolněná celá už dlouhé roky a nikdo to neřeší. Určení počtu místostarostů je v kompetenci zastupitelstva, které demokraticky o počtu rozhodlo," uvádí starostka druhé městské části Jana Černochová (ODS). S jejím postojem souhlasí i předseda zastupitelského klubu OSB a radní pro kulturu Jaroslav Šolc.

„Nevidím v tom žádné problémy a zádrhele. Jde o takové nastavení, které vedení městské části považuje za efektivní pro kvalitní práci ve všech oblastech působnosti," říká politik.

Důvodem, proč by nemohli lidé práci odvádět ve funkci radních, ať už uvolněných či neuvolněných, je i určitá úspora. „Rozdíl mezi uvolněným radním a neuvolněným místostarostou je zhruba 7,5 tisíce korun. O tolik víc má radní než neuvolněný zástupce starostky," tvrdí místostarosta Jan Korseska (ODS).

Krok jako součást úspory

Proto se podle něj rozhodlo vedení městské části rozšířit letos v červnu řady místostarostů. Do té doby byli jen tři uvolnění zástupci starostky, v létě k nim přibyli tři neuvolnění. Nato, aby byli neuvolněnými radními, kteří dostávají okolo 2,5 tisíce korun, je však na radnici příliš mnoho práce.

Krok byl součástí úspory, o kterou se podle Korsesky vedení vinohradské radnice snaží. Proto se i zredukoval personál. „Máme třeba tři lidi jednu sekretářku na rozdíl od dob minulých," míní předseda zastupitelského klubu ODS. Stejně jako Šolc odmítá názor opozice, že šest místostarostů je počet, který znehodnocuje tento post.

Aby k devalvaci funkce nedošlo, byla jedna z podmínek TOP 09 v koaličním vyjednání po komunálních volbách loni v říjnu. „Po volbách bylo součástí našich podmínek, že každá koaliční strana bude mít jen jednoho zástupce starosty. Chtěli jsme tak ušetřit," vysvětluje Duchková, jež byla lídrem kandidátky TOP 09 do říjnových voleb a v radě městské části získala post místostarostky.

V březnu však na své místo rezignovala. Důvodem odchodu z vedení radnice bylo údajné porušení koaliční smlouvy ze strany koaličních partnerů. Spolu s ní opustili koalici a klub TOP 09 další dva zastupitelé a společně vytvořili nový klub.

TOP 09 byla ve vedení Prahy 2 od roku 2012, kdy se rozpadla tehdy vládnoucí koalice občanských demokratů, zelených a ČSSD, vzniklé po volbách v roce 2010. Radnice tehdy měla starostu, čtyři místostarosty a čtyři radní, z nichž jen jedna - dnes opoziční zastupitelka Jechová byla uvolněná.

Funkce mají udržet koalici pohromadě

Po rozpadu koalice 2012 se do čela dvojky dostala TOP 09 a počet místostarostů o jednoho vzrostl. „Tehdy jsme naběhli do systému, který byl zavedený a který jsme po volbách chtěli změnit. Místostarostů bylo jak psů, a pomalu tak mělo větší váhu být radním," míní Duchková.

Proč TOP 09 netrvala na své podmínce o jednom místostarostovi za každou koaliční stranu při volbě členů rady, není jasné. Z oslovených zástupců strany se nikdo na žádost Pražského deníku nevyjádřil.

Opozice za vznikem tolika funkcí vidí snahu udržet vládnoucí koalici pohromadě, i když je prý názorově a programově různorodá. „Nestabilitu stávající koalice ukazuje jak rozštěpení klubu TOP 09 na začátku letošního roku, tak i vnitřní rozkol OSB, kde měli problém s některými členy, navzájem se tam vylučovali," domnívá se Novotný.

Tvrzení však odmítají předsedové koaličních klubů Šolc a Korseska. „Přenesených pravomocí na městské části z hlavního města je čím dál víc, a proto jsou zde lidé potřeba," říká Korseska. Svůj plat si proto lidé mající funkci zaslouží. „I ti neuvolnění místostarostové, přestože se post jmenuje neuvolněný místostarosta, jsou na radnici minimálně tři dny v týdnu na plný úvazek," popisuje Korseska.

Naposledy se počet členů rady rozšířil minulý týden, kdy byla neuvolněnou radní zvolena Jana Pospíšilová (OSB). Jaroslav Šolc, jenž měl na starost oblast kultury, byl z neuvolněné pozice uvolněn. Volby v městské části vyhrála loni na podzim ODS s 11 mandáty, po šesti mají koaliční TOP 09 a OSB. V zastupitelstvu jsou ještě ANO, Zelená pro Prahu 2 a ČSSD.

Čtěte také: Zastupitelé Prahy 2, kteří odešli z TOP 09, vytvořili nový klub