Vydání Andreje Babiše ke stíhání mu u voličů uškodí, nebo naopak pomůže upevnit pozici mučedníka dosavadního „zkorumpovaného systému“, kterou si buduje?

Dosavadní kauzy mu u části lidí pomohly a u části uškodily. Podpora pro ANO sice vypadá stabilně, ale už během vládní krize ztratilo hnutí podporu městských liberálních voličů. Ti se přesunuli ke středopravým stranám. ANO naopak získalo podporu bývalých voličů ČSSD.

Dá se tedy předpokládat, že části potenciálních voličů bude Babišovo stíhání vadit, u jiných to ale může posílit přesvědčení, že všechno dělá „zkorumpovaný systém“. V jakém to bude poměru, si netroufám odhadovat. Voličské jádro ANO je zhruba dvacet procent. Zbylí voliči mají stranu rádi, ale ne bezpodmínečně.

Andrej Babiš
Sám se mandátu nevzdám, říká Babiš. Jeho vydání bude výbor řešit vícekrát

Dvacet procent má tedy Babiš jistých, děj se co děj?

Těch dvacet procent se nejpravděpodobněji bude domnívat, že jde o akci systému proti Andreji Babišovi. V minulosti podobné kauzy politiky poškozovaly, zatímco Andreje Babiše ty jeho dosavadní nijak zvlášť. Bylo to ale i díky tomu, že jim lidé úplně nerozuměli.

Když se o Čapím hnízdě hovořilo na jaře, tak z našeho průzkumu vyplynulo, že většina lidí nevěděla, o čem v kauze vůbec jde. Pokud se Čapí hnízdo stane nyní součástí volební kampaně a lidé se o politiku budou zajímat víc, tak to může mít větší dopad.

Bude záležet i na právní kvalifikaci? Zda o kauze budou politici hovořit jako o poškození zájmů EU, kterou Češi nemají zrovna v oblibě, nebo jako o prostém podvodu?

Na interpretaci záleží vždy. Už během kauzy policejní reformy šlo spíše o mediální obraz než o fakta.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Policie k žádosti o vydání Babiše a Faltýnka nepotřebuje souhlas žalobců

Která z konkurenčních stran může na Babišových nesnázích vydělat? Miroslav Kalousek a TOP 09?

Jelikož většina pravicových liberálních voličů od ANO odpadla už v době vládní krize, tak spíše poklesne volební účast. Lidé si  budou myslet, že mizejí alternativy. Pokud nynější kauza poškodí ANO, nebude to znamenat, že lidé budou nadšení z ostatních stran.

Na nižší volební účasti pak můžou vydělat strany, které mají tvrdé jádro a hlasuje se pro ně protestně – například KSČM či SPD.

Představme si hypotetickou variantu, že by Andrej Babiš dodržel etický kodex hnutí ANO a rezignoval na pozici lídra – jak by ve volbách dopadlo hnutí bez zakladatele?

To si úplně nedokážu představit, protože důvěra a podpora ANO s důvěrou a podporou Andreje Babiše velmi silně koreluje. Více než u ostatních stran.

Transparent z demonstrace proti Andreji Babišovi
Otazníky kolem Čapího hnízda. Na co se mohou ptát i vyšetřovatelé