Zároveň čínské hlavě státu daroval knihu představující dílo grafika, básníka a překladatele Bohuslava Reynka. Informoval o tom mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Duka v dopise podle svých slov vyslovil prosbu o návrat náboženské svobody nejen pro katolické křesťany, ale pro všechny věřící, což však není možné bez respektování občanských a lidských práv v duchu rezoluce OSN z roku 1948. "Politické změny a uvolnění v ekonomické a kulturně společenské oblasti dávají naději, že tato prosba může být respektována," napsal Duka.

Připomněl, že nadějí je i to, že v loňském roce byl v Číně se svolením státních úřadů vysvěcen ve spolupráci s Vatikánem první katolický biskup od roku 2012. "Svou přítomnost na večeři s čínským prezidentem chápu jako manifestaci náboženské svobody. Chci, aby čínský host viděl, že v demokratické zemi je církev a věřící vůbec nedílnou součástí společnosti," uvedl kardinál.

Třetina Číňanů se hlásí k modlitbě

V Čínské lidové republice se podle oficiálních zdrojů více než jedna třetina obyvatel hlásí k duchovnímu životu a k modlitbě. Patří mezi ně vedle buddhistů či taoistů i téměř 100 milionů křesťanů. Z nich je podle Duky 12 milionů, někteří ovšem uvádějí i 20 milionů, věřících římskokatolické církve se 70 biskupy, kteří omezeně vykonávají svůj úřad, a 40 biskupů, kteří pracují v ilegalitě.

Čínskému prezidentovi daroval Duka knihu představující průřez díla Bohuslava Reynka, která byla nedávno součástí výstavy o tomto umělci v Pekingu. Výstavu Reynkových kreseb tehdy podle kardinála odmítal čínský ministr kultury. Poukazoval na náboženskou tematiku, která mu vadila. Po dlouhém a vytrvalém jednání však ustoupil a scénář výstavy přijal tak, jak byl navržen, dodal Duka.

Čtěte také: Čínský prezident dostal od primátorky symbolický klíč od bran