Tři nové zvony svatý Dominik, Marie a Ježíš, které byly roztaveny během první světové války, doplní soubor sedmi zvonů na katedrále svatého Víta. V kompletní sestavě se rozezní poprvé 12. května.

„Zvon sloužil svým zvukem vždy člověku. Svolával k bohoslužbě, modlitbě, doprovázel člověka od narození ke smrti. Ale dával i výstrahu, varoval před nepřítelem, ohněm, povodní," připomněl kardinál prvotní význam zvonů. „Je pro mě překvapením na sklonku sedmého desetiletí mého života, kolik lidí se o zvony zajímá. Zvony jsou pro mě symbolem hluboké spolupráce uvnitř naší společnosti," dodal Duka.

Tři zvony, jejichž výroba stála 1,6 milionu korun, vytvořili zvonaři v Brodku u Přerova. Největší – jednu tunu vážící zvon svatý Dominik, financovali bratři Rudolf a František Pohlovi z Bludova na Šumpersku. Starší z bratrů je učitel na vysoké škole, mladší podnikatel, oba už v důchodů. „Dvanáct let chodím po Pražském hradu, po katedrále a snažím se proniknout do kulturnosti, ducha tohoto místa. Technickou stránku by měl znát každý, ale kulturnost musíte objevovat," řekl v pondělí pětasedmdesátiletý Rudolf Pohl. Výroba největšího zvonu, který má v dolní části průměr větší než metr, stála 1,1 milionu. Zvonaři na něm pracovali tři měsíce.

Zvon Panna Maria, který měří v nejširší části 67 centimetrů a váží 190 kilogramů, sponzoruje Správa Pražského hradu. Nejmenší, stokilový zvon Ježíš darovalo katedrále sedm profesorů ČVUT.

Největším zvonem je Zikmund

Děkan Metropolitní kapituly u svatého Víta Jiří Svoboda dnes také připomněl, že v katedrále jsou už nyní čtyři funkční zvony – Jan, Josef, Václav a Zikmund, který je také největším českým zvonem s dolním průměrem 256 centimetrů a odhadovanou hmotností 16 tuny.

Nově odlité zvony vznikly ve Zvonařské dílně Tomášková-Dytrychová v Brodku u Přerova. „Práce na výrobě zvonů je velice krásná, ale i fyzicky těžká, zvláště pro ženu. Ale stojí za to," řekla Leticie Vránová-Dytrychová, která patří do třetí generace přerovských zvonařů, kde si rodinnou tradici předávají po přeslici. Její rodinná dílna už vyrobila více než 8500 zvonů, které zvoní nejen v Česku a na Slovensku, ale například i v Kapském městě nebo na Ukrajině.

Všech sedm zvonů se na věži katedrály sv. Víta rozezní před mší svatou 12. května; mše začíná v 11:00. „Slavnostní představení zvonů se ale bude konat až po mši," uvedl zvonař od svatého Víta Tomáš Stařecký. Podle něj tradice ručního zvonění přetrvá i v moderní době. „Zvony a zvoníci přežili války, komunismus, nevraživost lidí. Chceme, aby tato tradice přetrvala. Aby tyto zvony, i když třeba s novými srdci, zvonily dalších tisíc let," uvedl Stařecký. U svatého Víta se ve zvonění střídá 27 zvoníků, z toho 19 pravidelných a osm občasných. Z 27 zvoníků je sedm žen, dodal zvoník.