„Každý si může vybrat, jestli bude tančit pod pódiem, nebo raději ležet v trávě na břehu řeky a vychutnávat studené pivo či zmrzlinu. Prague Pride je festival otevřený všem,” říká jedna z organizátorek festivalu Bohdana Rambousková.

Výběr z programu Prague PrideZdroj: Deník

Na celý týden je připraveno více než 120 akcí, od debat a workshopů po taneční a divadelní představení až po bohoslužbu. Amnesty International chystá živou knihovnu, kde se můžete zeptat zajímavých lidí na jejich životní zkušenosti a příběhy. Na Prague Pride se tak budete moci potkat a seznámit se s asexuální ženou, autistkou, gay návrhářem nebo s bezdomovci, kteří se dokázali vrátit zpět do běžného života.

Očekávají se desítky tisíc návštěvníků

Loni dorazilo na všechny akce 85 000 návštěvníků a návštěvnic, pokud se letos obejde celý týden bez deště, doufají organizátoři v ještě vyšší čísla.

„Naše průzkumy ukazují, že čtvrtina účastníků je ze zahraničí. Z průzkumu prováděného loni v sobotu v Pride Parku na Letné vyplývá, že z Prahy bylo 37 % účastníků, z ostatních regionů ČR 31 %, ze Slovenska 7 % a 25 % ze zahraničí. Nejčastěji přijíždějí lidé z Německa, Nizozemska, Slovenska a Polska. Vloni jsme ale zaznamenali i nárůst návštěv z USA,“ popsala skladbu návštěvníků Rambousková.

V sobotu se chystá průvod i protesty

Nejvíc pozornosti tradičně poutá sobotní průvod Prahou, jehož nedílnou součástí jsou duhové vlajky a transparenty. „Průvod vyjde ve 12.30 z Václavského náměstí a kvůli avizované rekonstrukci spodní části náměstí půjde tentokrát ulicí Opletalovou a Hybernskou na náměstí Republiky a odtud dál po klasické trase Revoluční Řásnovka Dvořákovo nábřeží Čechův most schody na Letnou.

Otevření přírodního koupaliště Lhotka v Praze 4.
Kam na přírodní koupaliště v Praze? Čistou vodou určitě nezklamou biotopy

V Pride Parku na Letné se uskuteční festivalové odpoledne se třemi hudebními stagemi, dobrým jídlem a pitím, jarmarkem neziskovek, zónou pro děti a další příjemnou zábavou,“ vyjmenovala zajímavosti z programu Rambousková.

Během festivalového týdne a zejména v sobotu lze očekávat i akce krajní pravice vymezující se proti LGBT komunitě. „Máme informace o nějakých akcích, které se chystají. My na ně nijak reagovat nebudeme. Pokud bude nutné, bude na ně reagovat policie, se kterou Prague Pride úzce spolupracuje,“ sdělila Rambousková.

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu a tramvajové trati v Sokolovské ulici.
Negrelliho viadukt: oprava je ve třetině, omezuje i provoz tramvají