Loni duhovou vlajku na podporu homosexuálů vyvěsila z okna budovy Nové radnice na Mariánském náměstí místo bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO) její náměstkyně Petra Kolínská (Zelení). Tato „partyzánská“ akce vyvolala jednu z mnoha názorových neshod tehdejší koalice. 

Letos se radní sešli s organizátory Prague Pride oficiálně, vnímají totiž i mezinárodní rozměr akce - ostatně letošní ročník je zaměřen i na život gayů v Číně. „Festival je dobrou příležitostí, jak na problematiku upozornit. Jeho přesah ale vnímám i ve vyjádření solidarity a respektu sexuálním menšinám v zemích, kde bývají jejich práva tvrdě potlačována nebo jsou přímo fyzicky likvidováni,“ dodal primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Pochod Prague Pride prošel 11. srpna centrem Prahy.
Prague Pride představí život gayů v Číně. Myslí i na seniory

„Je pro mě velmi důležité, že tímto symbolickým aktem vyvěšení vlajky se primátor a celá Rada hlavního města Prahy stali opravdovými spojenci LGBT komunity. Přispívají tím k tomu, aby LGBT+ lidé byli ve veřejném prostoru viditelnější a sami viděli, že se s nimi v Praze počítá,“ uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Podle Hřiba je potřeba se zasadit o to, aby měli všichni stejná práva a příležitosti a nebyli diskriminováni kvůli sexuální orientaci. Pražský primátor tak tímto prohlášením znovu podpořil snahu homosexuálních párů o možnost uzavírat manželství. Na facebookové stránce Hřib zažertoval: „Mám ženu a tři děti, ale zatím jsem ještě nezažil, že by někdo ohrožoval naše rodinné hodnoty.“

Primátor Hřib se přidal k podpoře manželství pro gay a lesbické páry podpisem výzvy „Jsme fér“.
Jsme fér. Pražský primátor podpořil manželství homosexuálních párů

Koaliční zastupitel a bývalý radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) však přišel na magistrát s obrázkem tradiční rodiny a nápisem „My jsme tady taky“. Jeho nástupkyně Hana Třeštíková (Praha sobě) mezitím pomáhala vyvěsit duhový prapor a řekla, že se chystá podobně jako Hřib do průvodu. „Chci žít ve městě, kde každý může žít beze strachu a cítit se přijímaný,“ dodala Třeštíková.

Více než policistů a strážníků v ulicích

Slavnostního aktu se v pondělí zúčastnil také primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN, Spojené síly pro Prahu): „Tento týden oslavujeme to, že všichni můžeme být sami sebou. Že nemusíme nic skrývat. Protože jedině tam, kde lidé jsou sami sebou, se naplno rozvinou jejich schopnosti a potenciál. A právě z rozvinutého lidského potenciálu pramení veškeré bohatství společnosti, nejen to materiální.“

Aktivistka Aneta Petani narušila mši celebrovanou kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.
Boj za homosexuály: Aktivistka s trnovou korunou narušila mši ve Svatém Vítu

Omezení MHD
Podívejte se, jak pojedou v sobotu tramvaje a autobusy ZDE.

Na sociálních sítích probíhá diskuze nad tím, zda by měla městská rada takovým způsobem podporovat Prague Pride. Kritika zaznívá hlavně z řad opoziční ODS a dalších konzerativně smýšlejících politiků. Navíc ani zdaleka ne všichni homosexuálové okázalý průvod Prahou uznávají za svůj.

I kvůli možným sporům mezi účastníky festivalu a jejich odpůrci bude připraveno více než sto policistů a strážníků městské policie, kteří budou dohlížet na veřejný pořádek i dopravní situaci v metropoli.

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení) vyvěsila na magistrátu duhovou vlajku na podporu festivalu Prague Pride.
Primátorka Krnáčová nevyvěsila duhovou vlajku. Homosexuály tak podpořili Zelení

„Vzhledem k předpokládané účasti většího počtu osob budou policisté věnovat pozornost i doprovodným akcím, které se v souvislosti s tímto festivalem celý týden konají. Bezpečnostní opatření k těmto doprovodným akcím budeme vyhodnocovat individuálně a podle potřeby zajišťovat dostatečným počtem sil,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Při zmiňovaném pochodu (v sobotu 10. srpna od 12:30) dojde podle policie k několikahodinovému zásadnímu omezení dopravy v oblasti Václavského náměstí, ulice Na Příkopě, náměstí Republiky, Revoluční, Řásnovky, Dvořákova nábřeží na Čechově mostě až na Letnou. „Žádáme proto motoristy, aby s tím počítali a zvolili alternativní objízdné trasy,“ dodal mluvčí Daněk.

Pochod hrdosti - Prague Pride
Průvod hrdosti gayů a leseb Prague Pride projde letos metropolí 10. srpna