Odpověď na všechny tyto otázky by měla být kladná. Pražská radní odpovědná za majetek hlavního města Aleksandra Udženija (ODS) toto vše opakovaně a jasně deklarovala. Ovšem háček je v tom, že ostrov Štvanice má stále v pronájmu společnost Meridianspa, která podle některých kritiků zamýšlela na místě zdemolovaného stadionu postavit hotel.

Aby nezůstalo jen u série planých slibů, musí město rozvázat smluvní vztah s firmou Meridianspa, která ostrov získala do pronájmu na dlouhých 88 let.

Jasněji by mělo být už 20. září, kdy radní Udženija údajně předloží svým kolegům z vedení města výsledek dlouhého vyjednávání s nájemcem Štvanice. Už nyní ale informovala, že se rýsuje pozitivně. „Nájemce Meridianspa předběžně souhlasil s odstoupením od smlouvy,“ prozradila Udženija.

Nyní se ale nabízí otázka, kterou už před časem formuloval Vojtěch Razima, ředitel o. p. s. Acta Non Verba (ANV), který na radní Udženija podal trestní oznámení v souvislosti s demolicí stadionu.

„Kolik si Meridianspa řekne? Co třeba milion korun odstupného za každý rok pronájmu? Nebo ještě více?“ ptá se Razima.

„Nyní čekáme na podmínky, za kterých je společnost ochotna smlouvu ukončit. Teprve poté posoudíme, zda jsou pro město akceptovatelné,“ komentovala Udženija.

Od demolice uběhly 4 měsíce

Razima je však skeptický. Už proto, že od demolice Štvanice uběhly už 4 měsíce a magistrát mu údajně nebyl schopen odpovědět nejen na základní otázku, co bude s ostrovem dál?

„Marně se pokoušíme zjistit, co je obsahem smlouvy mezi městem a Meridianspa. Už v červnu jsme žádali magistrát o poskytnutí kopie smlouvy a také o usnesení rady města týkající se budoucnosti Štvanice. Dodnes jsme nedostali odpověď, a to i přesto, že zákon o poskytování informací dává magistrátu lhůtu 15 dnů,“ zlobí se Razima.

Je přesvědčen, že město se snaží cosi zakrýt. „Bojíme se, že se radní Udženija dohodne s Meridianspa na nemrav­ném mimosoudním vyrovnání, které bude nejspíš tajné,“ dodává ředitel ANV.

Čtěte také: Ze Štvanice zachrání jen torzo