Doposud se na jednáních zastupitelstva, rady, výborů i komisí Prahy 4 servírovala balená voda do plastových kelímků. Bylo to jednoduché na obsluhu i na úklid. Plastům na tomto úřadu však odzvonilo. Od nynějška stojí na stole každého účastníka jednání kohoutková voda ve sklenici. Úřad tím chce jít příkladem a přispět ke snížení množství plastového odpadu.

„Redukce využívání plastů je to nejmenší, co může městská část udělat. Ochrana životního prostředí je na každém jednotlivci a my nechceme prohlubovat problémy s plastovým odpadem,“ okomentoval rozhodnutí starosta Prahy 4 Petr Štěpánek.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.
Farmářské trhy v hlavním městě začínají, některé se vzdají plastů

Jako alternativa se nabízely i kelímky z recyklovaného plastu, ale to Štěpánek odmítl. „Nahradit plastové výrobky na jedno použití plastovými výrobky z recyklovatelného plastu není řešení. Zastupitelé proto budou mít nápoje ve skle, které lze používat opakovaně,“ pronesl starosta. Ani recyklovatelný plast totiž podle něho nelze recyklovat donekonečna a časem se z něho stane odpad jako každý jiný.

Představitelé radnice přijali změnu podle mluvčího úřadu Jiřího Bigase bez výhrad.

Papírová náhrada

Plastové kelímky navíc návštěvníci úřadu nenaleznou už ani u veřejných pítek. Pokud se chtějí osvěžit, poslouží jim k tomu papírové pohárky. Podobně jako na čtyřce smýšlí i nové vedení desáté městské části.

„Praha 10 začala omezovat používání plastových výrobků při jednáních rady, zastupitelstva a dalších orgánů,“ oznámil mluvčí této radnice David Polák. Nově asistentky rozlévají kohoutkovou vodu ze džbánků. „Poprvé se tak stalo na zasedání zastupitelstva dne 26. února,“ doplnil mluvčí Polák.

V elektrickém kompostéru, přímo v areálu Zoo Praha, vzniká výsledný substrát, který zoo dále využije.
Pražská zoo představila kompostér na bioplasty z místních restaurací

Projekt na omezení odpadu v současnosti připravuje i Praha 8. „V plánu je například dohoda se zprostředkovateli našich akcí, aby nevyužívali plasty, ale jiné, ekologičtější materiály. Vše je teprve ve fázi příprav,“ prozradila mluvčí Prahy 8 Marcela Konrádová.

„Bezplastovým“ úřadem se chce stát i Praha 1. „Pan starosta již dal pokyn, aby byly ukončeny nákupy balených vod a kelímků a aby byla pro pohoštění na akcích městské části využívána voda z vodovodu v konvičkách a skleničkách,“ řekl Deníku radní Prahy 1 pro životní prostředí Petr Kučera.

Zadržování dešťovky, třídění na hřištích

Ekologické projekty nejsou Praze 4 cizí nejspíše proto, že starosta Štěpánek je dlouhodobým členem Zelených. V minulém volebním období, kdy také stál v čele městské části, začala radnice budovat retenční nádrže u škol na zadržování dešťové vody. Tu pak mohou školy využít na zalévání. U dětských hřišť také rozmístila koše na tříděný odpad.

Podle kampaně Dost bylo plastu dosáhla v roce 2015 celosvětová produkce plastů hodnoty 322 milionů tun. V Česku se spotřebuje ročně zhruba 20 tisíc tun plastového nádobí.

Národní technické muzeum. Ilustrační foto.
Výstava připomene pestré využití bakelitu, 110 let starého plastu