I když se řada sprejerů u nás i ve světě postupně stalo uznávanými a komerčně vyhledávanými umělci, v očích zákona je graffiti stále pouze vandalstvím. Zejména pokud jde o takzvané „tagy", tedy přezdívky sprejerů, načmárané na zeď či fasádu domu s nulovou uměleckou hodnotou.

V letošním roce zatím městští strážníci zadrželi více než stovku sprejerů. I když čas od času některého z pachatelů chytí při činu, je těžké s tímto způsobem vandalismu bojovat pouze represí.

Připravuje se antisprejerský program 

Řada městských částí proto přichází s programy, jak výsledky jejich práce co nejrychleji zlikvidovat. Když totiž sprejeři vidí, že jejich výtvor zmizí do pár dní, je pravděpodobnější, že své činnosti zanechají.

Jednou z radnic, která se chystá spustit antisprejerský program, je ta žižkovská. Bude založen na čištění počmáraných domů, a to nejen těch ve vlastnictví městské části, ale i soukromých.

Trojka začne s čištěním graffiti už letos

„Je zpracována databáze zhruba čtyř tisíc majitelů nemovitostí v Praze 3 a během podzimu oslovíme všechny majitele nemovitostí s nabídkou, aby se zapojili do tohoto programu," vysvětlila starostka Prahy 3 Vladislava Hujová s tím, že na objektech v majetku radnice začne čištění už letos. Zároveň bude trojka hledat firmu, která dostane za úkol odstraňovat nápisy na všech přihlášených nemovitostech.

S ohledem na množství poničených fasád bude nutné nejprve odstranit stávající graffiti. „Naší ambicí do budoucna je odstraňování nelegálních graffiti do 48 hodin od nahlášení. Zájem je veliký a věřím, že v součinnosti s majiteli nemovitostí bude během několika let Praha 3 zbavena tohoto nešvaru," doplnila Hujová.

Graffiti na jedničce pohlídají elektromobily

Podobné plány má i první městská část. Tamní místostarosta Richard Bureš by navíc rád boj s graffiti spojil s moderními technologiemi. „Rád bych, aby v rámci podpory elektromobility jezdilo elektrické auto s pracovníky, kteří by nápisy okamžitě překrývali barvami, které nám už odsouhlasili památkáři.

Nabídli jsme majitelům domů, že graffiti za paušální poplatek budeme evidovat a odstraňovat," vysvětlil místostarosta s tím, že by se v centru města rád naopak vyhnul využití takzvaných antigraffiti nátěrů, které jsou často nevzhledné a také je příliš neschvalují pražští památkáři.

Vše by mělo fungovat na bázi aplikace, která na základě dat zadaných pracovníky úklidové firmy automaticky upozorní majitele nemovitosti o tom, že se stal terčem sprejerů. „Software by měl automaticky poslat zprávu majiteli včetně fotografické dokumentace. Fungovat by to mělo i pro majitele, kteří se do programu nezapojí, ale i tak obdrží upozornění," slíbil Bureš s tím, že program by mohl začít fungovat příští rok.

Na šestce už program běží 

Některé městské části už podobná opatření proti sprejerům mají. „Praha 6 je převážně tradiční rezidenční městskou čtvrtí, trápily nás tedy zejména případy poškození domovních fasád. Radnice proto v reakci na to zavedla již v roce 2000 antisprejerský program," vysvětlil mluvčí šesté městské části Martin Churavý s tím, že program na šestce funguje zcela zdarma a může se do něj přihlásit každý rezident prostřednictvím webového formuláře.

Praha 6 si nechala dokonce zpracovat studii, která definovala na základě analýzy přestupků „vzorový profil" sprejera. „Ukázalo se, že jde především o mladistvé a chlapce. Průměrný věk je 17 let, pachatelé nad 20 let se už téměř nevyskytují, respektive jejich počet rapidně klesá," uvedl mluvčí s tím, že dívek bylo mezi dopadenými sprejery pouze jedno procento.

Praha neplánuje program proti graffiti

„Nepotvrdil se ve veřejnosti dost rozšířený názor, že inteligence pachatelů grafitti je velice nízká ‚vzorový' sprejer je studentem střední školy," zakončil. Pokud jde o magistrát, ten podle mluvčího Víta Hofmana žádný celopražský program proti graffiti neplánuje.

„Celopražsky se tento nešvar řeší dost obtížně. Městské části lépe znají místní podmínky, vědí, kde jsou riziková místa, a dokážou tak lépe tento problém řešit," vysvětlil.

Čtětě také: Sprejerů už letos pochytali přes sto