Radnice se snaží vyjít obyvatelům vstříc, přednostně však pomáhá najít bydlení lidem, jejichž situace je závažná. Ostatní si tak někdy musí na žádaný byt počkat, někdy i několik let. Aby se převis poptávky snížil, vznikají v metropoli nové domy s péčí.

Nejvíce míst pro seniory přibude v Řepích, kde dosud žádný dům s pečovatelskou službou není. Tamní radnice se rozhodla využít peníze z prodeje městských bytů na jeho výstavbu, jež by měla brzy začít. „Dům se sto lůžky vyjde na zhruba 300 milionů korun," řekl místostarosta Prahy 17 Jaroslav Hájek. Počet míst by se mohl v budoucnu ještě navýšit.

Není to však jediná městská část, kde by v blízké době měly přibýt byty určené pro seniory. Hlavně pro takové, kteří nepotřebují ústavní péči, ale pro zajištění některých potřeb potřebují z důvodu věku, nebo zdravotního stavu pomoc nebo péči jiné osoby, přičemž ji nemohou zajistit rodinní příslušníci.

Na začátku nadcházejícího roku se bude na Praze 1 dodělán dům na rohu ulic Samcova a Lodecká se sedmi nadzemními patry, v němž bude kromě startovacích bytů pro mladé lidi i 12 bytů s pečovatelskou služkou pro seniory. „Stavba vyšla na zhruba 180 milionů korun i z důvodu komplikovanějších geologických podmínek," uvedl mluvčí jedničky Veronika Blažková.

Poptávka je veliká

Už nyní je na Praze 1 pět domů s pečovatelskou službou s celkovou kapacitou 123 bytů. Poptávka po takovém bydlení je podle radnice celkem značná. Podobně je na tom i Praha 5. V současné době zřizuje dům s pečovatelskou službou v ulici Zubatého, v němž je 34 bytů a 10 bytů s odpovídajícím vybavením v ulicích Štefánikova a Na Skalce.

„Na základě převisu poptávky hodlá Praha 5 zřídit další dům s pečovatelskou službou. K tomu by měl posloužit Raunitzův dům v Hlubočepích. Projektová příprava přestavby uvedeného domu na dům s pečovatelskou službou je plánovaná na rok 2016," řekl místostarosta pětky Jan Smetana.

O dalším domu s byty zvláštního určení výhledově uvažuje i devátá městská část, kde je taková budova jen jedna s kapacitou 110 míst. „Jedná se o bezbariérový dům. Přednost při nástupu mají žadatelé, kteří potřebují pečovatelskou službu v denních hodinách a jejich současné bydlení jim znemožňuje vést důstojný život," popsala radní Prahy 9 Taťjana Horká.

Přetlak zájemců

Doplnila, že zájemci jsou například osoby, kteří mají bariérový byt či dům. Radní zároveň prozrazuje, že se devátá městská část potýká s převisem poptávky. „Dům s pečovatelskou službou má více zájemců, než dokáže uspokojit. Ostatně, tak je tomu na celém území Prahy," tvrdí Horká.

Převis, ať už nepatrný nebo výrazný potvrzují i radnice dalších městských částí. Někdy je však důvodem přetlaku i určitá pojistka do budoucna, kterou si zajištěním místa chtějí obyvatelé metropole udělat. Tací pak nemají v přidělení bytu přednost.

Situaci potvrzuje i Michaela Sladká ze spolku pro seniory Život 90, který mimo jiné poskytuje i pečovatelské služby. „Klienti se většinou setkávají s tím, že bývá plná kapacita domů s pečovatelskou službou a je proto nutné si na pobyt počkat. V Praze bývá čekací doba od šesti měsíců až po tři roky," líčí Sladká a dodává, že vždy záleží na konkrétním domu v jednotlivých městských částech, načež některé věnují pozornost naléhavosti situace žadatele.

Kdo má přednost

„Veškeré případy jsou vyhodnocovány tak, aby bylo v první řadě postaráno o seniory, kteří pomoc aktuálně nejvíce potřebují. Umístili jsme několik seniorů, kteří zcela přišli o bydlení, daří se nám umísťovat i seniory z ubytoven. Předcházet bezdomovectví především u starších občanů je jednou z našich zásadních priorit. Senioři, kteří nepotřebují stálou pečovatelskou službu, si mohou rovněž zažádat o byt s podporovaným bydlením," říká radní sedmé městské části Silvie Kratochvílová.

Radnice mají prioritu udržet seniory co nejdéle v domácím prostředí. Kvůli pohodlí seniorů a i faktu, že někteří z nich opuštění svého domova špatně snášejí. Kromě získané péče, na kterou už sami nestačí, však pro ně přesun přináší i další výhody. První z nich je nižší nájemné.

Jelikož jde o malometrážní byty, nájemné, které senioři za byt s pečovatelskou službou platí, se pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun za měsíc, k nimž se započítávají poplatky za úklid, elektřinu a další služby, které vyjdou na zhruba dalších tisíc korun.

„Někteří klienti mají v takovém zařízení pocit větší jistoty, že v domě někdo je, kdo se o ně případně může postarat. Zároveň jsou ve společenství svých vrstevníků, mohou se seznamovat snadněji, potkávat se, trávit společně volný čas," uvádí Sladká.

Alternativa: terénní sociální služba

Existují však i alternativy k pobytu v bytě s pečovatelskou službou. Jde o péči doma, kterou zajistí terénní sociální služby. „Klient na základě individuálních potřeb může mít zajištěnou pečovatelskou službu, osobní asistenci, domácí zdravotní péči," vypočítává Sladká.

Vhodnou kombinací terénních služeb může podle ní senior získat jistotu, že se mu péče dostane i doma, a nebude proto muset nic měnit, ani své bydliště opouštět.

V hlavním městě jsou desítky domů, které nabízejí seniorům byty s pečovatelskou službou, a jejich počet stále narůstá. Před třemi lety byla postavena budova se zmíněnými službami kupříkladu na Praze 7 v ulici Tusarova. Zatímco některé části Prahy řeší převis poptávky, třetí, šestá desátá a patnáctá městská část uvádí, že mají dostatek volných míst.

Kapacity městských částí (výběr)

počet míst pro seniory počet domů s peč. službou
Praha 1 123 5
Praha 2  50 4
Praha 3   205 2
Praha 5  44 1
Praha 6  157 2
Praha 7  122 3
Praha 9 110 1
Praha 10 156 2
Praha 15  90 1

Čtěte také: Na třináctce vznikne domov pro seniory za čtvrt miliardy korun