Příběh rumunských Romů, kteří přijeli do Prahy podpořit následníka trůnu jejich krále, se zaplétá.

Nejdřív za sebe cizinci nechtěli zaplatit v kempu na Pražačce, a když přestali mít pobyt zdarma, z Prahy 3 ujeli. Poté si na ně stěžovali obyvatelé Dolních Počernic a teď dluží příbuzní téměř půl milionu korun vinohradské nemocnici.

Sto tisíc za každý den

Důvod? Mladík nemá sjednané zdravotní pojištění a každý den ošetřování stojí nemocnici sto tisíc korun. Chlapec zatím není schopen převozu „To, jak dlouho u nás chlapec bude, neumíme odhadnout. Jakmile bude schopen převozu, transportujeme ho do jeho země. Zatím však není,“ řekla Deníku mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková.

Podle ní je stav sedmnáctiletého pacienta stále kritický. Leží na akutní resuscitační jednotce, je napojen na dýchací přístroje a od soboty také na umělou ledvinu.

Peníze chce zařízení vybírat po příbuzných. Pokud se budou vzpírat, využije právní cesty.

Cizinci se ale zatím domů nepřipravují, podle informací Deníku se naopak do Prahy chystá dalších několik stovek Rumunů. Pacient je totiž synem krále Robinsona Dimofte, jenž v Rumunsku vládne přibližně patnácti stům Romů.

Přes zákaz si rozdělali ohně

Celý včerejšek se cizinci pohybovali po metropoli ve svých automobilech.

To proto, že od dolnopočernického rybníka, kam zamířili rovnou ze Žižkova, je vyhnala policie. Rozdělali si totiž i přes zákaz ohně. „Romové stanovali v přírodní rezervaci, tady je samozřejmě stanovat i rozdělávat oheň zakázáno. Nechali jsme proto případ k řešení policii. Usídlili se tu již v pondělí večer. Vystěhovat se nám je podařilo teprve včera dopoledne. Zanechali za sebou ale velký nepořádek, který budeme muset na náklady obce uklidit,“ řekla Deníku Hana Moravcová z radnice v Dolních Počernicích.

Potvrdila zároveň informaci, že úřad nechá v místě znovu nainstalovat závory, aby se již Romové k rybníku nedostali. „Závory u Počernického rybníka už dříve byly a teď je znovu obnovíme,“ dodala Moravcová.

Z kempu odjeli

Ze začátku se situace kolem cizinců jevila bezproblémově. Když jim strážníci vysvětlili, že nemohou bivakovat v areálu nemocnice, přesunuli se do kempu na Pražačce. Peníze na ubytování šly ze sbírky, kterou inicioval radní Prahy 3 Pavel Hurda spolu s romským aktivistou Štefanem Ličartovským. Částka vystačila jen do pondělního podvečera.

„V osmnáct hodin se Romové sebrali a do patnácti minut odjeli,“ popsala Deníku pracovnice kempu.

Kocáb situaci řešit nebude

Radnice Prahy 3 požádala o pomoc ministra pro lidská práva a na podporu menšin Michaela Kocába. Vláda se však rozhodla, že problém řešit nebude.

„Zaplatit jim pobyt na první dva dny bylo gesto. Naše dobré aktivum vůči Rumunsku. Po uplynutí těch dvou dnů na našem území by se ale měli nacházet v normálním turistickém režimu. Nejedná se totiž o lidi, o které se starám já, o lidi v sociálních problémech. Tohle jsou lidi, kteří přijeli auty dobrých značek a mají na to, aby se ubytovali. V neposlední řadě se také mohou obrátit na svou ambasádu,“ řekl v úterýv rozhovoru pro idnes.cz Kocáb.

Vývoj situace kolem romské rodiny

  • 22. července – Sedmnáctiletý chlapec se začal topit v jezeře poblíž Staré Boleslavi. Údajně neuměl plavat.
  • 24. července – Do Prahy přijely desítky Romů, aby svého příbuzného podpořily. Nastěhovaly se před vinohradskou nemocnicí v Praze, kde mladík leží v kritickém stavu. Nemocnice požádala radnici, aby jim situaci pomohla řešit.
  • 24. července – Radnice Prahy 3 Romům podává pomocnou ruku. Většinu z nich přesunula do kempu Pražačka. Před nemocnicí zůstávají jen nejbližší příbuzní.
  • 25. července – Radní Prahy 3 Pavel Hurda a bývalý předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský zorganizovali sbírku, která by měla zaplatit pobyt Rumunů v kempu Pražačka.
  • 26. července – Stav mladíka se nelepší. Jeho podporovatelé zůstávají v Praze.
  • 27. července – Radnice Prahy 3 dopisem vyzývá ministra pro lidská práva Michaela Kocába, aby převzal zodpovědnost za situaci rumunských Romů. Radnice podle nich supluje roli státu.
  • 27. července – V osmnáct hodin končí placené ubytování Romů v kempu. Cizinci večer odjíždějí a nové tábořiště nacházejí u Počernického rybníka.