„Popis projektu na startovači a podpora od lidí to je svého druhu smlouva a já ji nemohu jednostranně změnit. A v projektu jsem jasně napsal, že akce bude 9. září v Jižních zahradách Pražského hradu a pro 400 lidí. Pokud bych cokoli z toho změnil, poruším tuto smlouvu mezi podporovateli/startéry a mnou," sdělil Horký serveru iROZHLAS.cz.

Prague Rooftop festival
OBRAZEM: Pražské střechy ožívají mejdanem

Akce měla být oslavou a setkáním lidí

Hrad podle Horkého chtěl, aby se akce zúčastnilo maximálně 150 lidí namísto plánovaných čtyř stovek. Jako alternativu nabídl organizátorovi jiné prostory, ovšem v jiném termínu.
Mýdlo na Hradě se rozhodl uspořádat v reakci na oslavy narozenin poradce prezidenta Martina Nejedlého a hradního kancléře Vratislava Mynáře, po nichž Hrad oznámil, že uspořádat oslavu v sídle českých králů a prezidentů mohou i další zájemci.

Horký poté vyzval, aby se lidé na náklady 400 tisíc korun složili. Akce měla být podle něj oslavou a setkáním lidí, kterým vadí nabubřelost a papalášství, nikoliv politickým protestem či propagací.

Pražský hrad. Ilustrační foto.
Mýdlo na Hradě asi nebude, pořadatel se nedohodl na podmínkách

Narozeniny na Hradě slavili Mynář i Nejedlý 

„Peníze ze startovače začnu vracet, jakmile mi je převedou," uvedl na facebooku Horký. Hradní úředníci Horkému podle jeho vyjádření sdělili, že z bezpečnostních důvodů není možné vpustit do Jižních zahrad více než 150 lidí. Pokud by chtěl na oslavě více účastníků, nabídli mu jako alternativu prostor mezi Míčovnou a Letohrádkem královny Anny.
Mynář slavil své 50. narozeniny letos v červnu v části Jižních zahrad, které byly kvůli tomu pro veřejnost uzavřeny. Tehdy uvedl, že za pronájem prostor zaplatil 180 tisíckorun bez DPH. Hostů pozval asi 200 a očekával, že jich přijde kolem 150. Narozeniny v areálu Pražského hradu slavil před rokem i hlavní Zemanův poradce Nejedlý. Kvůli oslavě si pronajal Královskou zahradu a Letohrádek královny Anny, který do té doby k soukromé oslavě nebo ke komerční akci pronajat nebyl.