Doplnil bez dalších podrobností, že pracovní týmy potřebují další čas na dořešení restitučních nároků katolické církve k nemovitostem v areálu Pražského hradu. Loni v létě obě strany podepsaly memorandum, podle něhož církev dostane dvě nemovitosti a nároku na ostatní se vzdá.

Metropolitní kapitule bude vydán soubor novogotických Mockerových domů, známých také jako Nové proboštství, a Náboženské matici klášter svatého Jiří, jedna z nejvýznamnějších románských památek v zemi. Svatojiřská bazilika ale zůstane v majetku státu.

Oba signatáři memoranda byli podle Ovčáčka dnes informováni o postupu přípravy potřebných dokumentů, o důvodech, pro které smlouva nebude podepsána do původně zamýšleného 31. ledna, a o důvodech, pro které lze považovat uzavření dohody „v krátkém časovém horizontu za reálné". To by podle zveřejněného prohlášení mělo být do 26. února.

Odmítnutí některých žádostí

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev původně usilovala o více nemovitostí, například také o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky.

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval mimo jiné současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

Spolu se zveřejněním memoranda o budoucí dohodě se loni Metropolitní kapitula i Náboženská matice zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Slíbily to nad rámec zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který žádnou takovou podmínku nestanovuje.

Podle kardinála Miloslava Vlka jsou podmínky memoranda protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy.

Čtěte také: Praha nepodá ústavní stížnost proti restitucím v Březiněvsi