Marko Jelič pochází ze Srbska, kde jeho rodině patří jedno z nejlepších vinařství. Vystudoval v Itálii obor enologie, tedy nauku o technologii výroby vína, a několik let jezdil po vinících a sklepech a sbíral praktické zkušenosti s pěstováním, sklizní a zpracováním vína. Kromě tradičních vinných destinací jako je Itálie či Rakousko pracoval například i ve vinařství v Jihoafrické republice. Dnes pracuje v jedné z nejdéle fungujících vinoték v Praze, kde radí lidem, jak si vybrat víno, aby jim chutnalo.

Čím je svatomartinské víno charakteristické? Čím je zvláštní?
Jde o první mladé víno nové sezony u nás. Je to lehké a svěží víno, čerstvé, voňavé. Má jemnou, ovocitou a zpravidla méně intenzivní chuť než vína z pozdější sklizně. Snoubí v sobě to, co k mladému, čerstvému vínu patří. Zároveň předznamenává celý nadcházející ročník. Pokud má dobrou chuť, pak je pravděpodobné, že i celý ročník bude kvalitní. Trend pití mladých vín je populární téměř všude ve světě. V Itálii se šestého listopadu otvírá Vino Novello, ve Francii pak třetí čtvrtek v listopadu přichází na trh světoznámé Beaujolais Nouveau.

Jak se pozná, že jde skutečně o svatomartinské víno a ne o padělek? Předpokládám, že musí mít i nějakou certifikaci, stejně jako ostatní vína.
Každá láhev musí mít známku Svatomartinského, tedy logo svatého Martina na bílém koni, jinak nesmí být uvedeno označení Svatomartinské. Známku uděluje Vinařský fond ČR na základě ohodnocení vína degustační komisí. Ale některá menší vinařství dávají na trh mladá vína bez certifikace, jež dosahují stejné kvality jako certifikovaný výrobek, mnohdy i vyšší. Vždy ale záleží na individuální chuti. To platí u všech druhů vín, nejen u Svatomartinského.

I když každému chutná něco jiného, přece jenom existují určitě nějaké ukazatele kvality.
To samozřejmě ano. Profesionálové soudí vínu nejčastěji stobodovým systémem hodnocení. Obecně však kvalitu vína určují parametry jako je potenciál půdy, podnebí, množství slunečního svitu nebo expozice vinice, kde hrozny pro víno uzrávaly. Francouzi pro to mají krásné slovo: terroir skloubení všech těchto faktorů. Vinařovým úkolem pak je tento potenciál využít na maximum. Každopádně každý má chuťové pohárky nastaveny na jinou chuť. Někomu nebude chutnat víno za tisíce, více mu sedne to za dvě stovky. Někdo by si zase levné víno nikdy nekoupil, protože mu nechutná a ví, že za kvalitu se prostě musí připlatit. Dnes se sice dají pořídit pitelná vína zhruba už od 150 korun nejsme-li nároční a víme-li, kde je hledat, ale pravé lahůdky samozřejmě stojí mnohem víc.

Jaké odrůdy jsou pro Svatomartinská vína typické?
Je vymezené, ze kterých odrůd se Svatomartinské víno smí vyrábět, jedná se totiž pouze o několik málo. U bílých pouze Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, v případě červených jsou to Svatovavřinecké a Modrý Portugal.

A jaký bude letošní ročník?
Podle zpráv od kolegů vinařů to vypadá, že ročník 2011 bude opravdu mimořádný. Někteří vinaři si dokonce stěžovali, že nezvládli včas sklidit celou úrodu. Hrozny jim často přezrály, což může být dobře, umí-li se s tím vinař poprat. V opačném případě by vína v sobě mohla mít buď příliš vysoký obsah alkoholu nebo zbytkového cukru.

SOŇA KACEROVSKÁ