Časy, kdy ruštinu vystřídala angličtina, jsou minulostí. Dosud upřednostňovanou znalost cizích jazyků nyní sesadí z priorit rozvoj zručnosti. Do pražských základních škol, kam včera nastoupilo 14 682 prvňáčků, se totiž vrátí výuka v dílnách. Děti sice mnohdy umějí používat moderní technologie často lépe než jejich rodiče, zatlouct hřebík, nebo dokonce vyrobit něco ze dřeva už ale nezvládnou. Problém je, že není nikdo, kdo by se dětem na základce věnoval.

Strážníci dohlížejí na bezpečné přecházení dětí. Ilustrační foto.
Bezpečnost školáků ohlídají stovky uniforem

„V Praze je celá řada základních škol, které nejsou dostatečně vybavené pro výuku v dílnách, nebo jim chybějí aprobovaní vyučující. Proto budou žáci některých základních škol docházet na polytechnickou výuku do středních škol technických, například na Akademii řemesel Praha Střední školu technickou v Praze,“ řekla Deníku pražská radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Školy nafukují kapacity 

Úkolem radní je zároveň pokračovat v rozšiřování kapacit mateřských a základních škol. Od roku 2014 v metropoli podle Ropkové vzniklo zhruba 1500 nových míst v mateřských školách a přes 4000 míst v základních školách. Hlavní město postupně rozšiřuje kapacitu stávajících zařízení a buduje nová, připravuje se například stavba základní školy na Zličíně za 120 milionů korun.

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil zahájení školního roku na Akademii řemesel - Střední škole technické v Praze, od studentů dostal darem ptačí budku.
V učňovských oborech si můžete vydělat jako poslanec, řekl první den školy Zeman

Dvě soukromé školy 

Od letošního září jsou nově otevřeny také dvě soukromé základní SCIO školy. Jedna se nachází v Praze 4 a školné je 8200 korun měsíčně. Druhá je v Praze 6 a platí se tam 9800 korun měsíčně. V Praze je celkem 269 základních škol a 410 školek. V posledních letech roste počet dětí zejména v okrajových částech metropole, kam se do nově postavených bytů stěhují mladé rodiny.

Po dvouměsíčních letních prázdninách přišly opět 4. září do škol děti, některé poprvé. Prvňáčci přišli i do ZŠ Praha 7 na Strossmayerově náměstí.
Končí letní prázdniny, děti jdou opět do škol

Počty středoškoláků budou známé až v říjnu 

A kolik studentů nastoupilo do prváku? To se bude vědět začátkem října. Magistrát má přehled o počtu prvňáčků v základních školách, protože se zapisovali již na jaře. U prváků na středních školách magistrátní školský odbor statistiky zatím nemá, protože školy zjistily teprve včera, kolik studentů skutečně ke studiu nastoupilo.

Ilustrační foto
Učitelé a úředníci možná dostanou přidáno od listopadu. Sestry a lékaři od ledna

Počty prvňáčků. Infografika. Zdroj: Redakce