NATO a občané jeho členských států jsou podle Svobodové v posledních letech vystaveni systematickým dezinformačním operacím, které proti nim vedou hlavně Rusko a takzvaný Islámský stát. „Na konferenci Stratcom Summit se sejdou experti z více než 15 aliančních států a budou diskutovat, které strategie a protiopatření proti těmto nepřátelským aktivitám fungují," poznamenala.

Konference by se mělo zúčastnit 150 expertů

Účastníci by měli na summitu diskutovat o tom, jak by NATO a EU měly na dezinformační operace reagovat a jaké opatření přijmout proti takzvaným hybridním hrozbám. Tématem má být podle Svobodové i podpora Kremlu evropské krajní pravici.

Evropské hodnoty avizují účast 150 expertů, kteří se specializují na boj s nepřátelskými dezinformačními operacemi. Jsou mezi nimi analytici think-tanků a bezpečnostních institucí. Přijet by měli i zástupci NATO, jako třeba Mark Laity, šéf strategické komunikace Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě.

Akce začíná ve středu 

Jména většiny účastníků nechtějí Evropské hodnoty z bezpečnostních důvodů zveřejňovat. Přístupná proto také nebude velká část summitu. Veřejná bude jen čtvrteční debata Pavla s Chovancem na ministerstvu vnitra. Právě Pavel dlouhodobě upozorňuje na nebezpečí ruské propagandy

Akce se uskuteční od středy do pátku. „Stratcom Summit hostí v rámci programu Kremlin Watch think-tank Evropské hodnoty. Partnerskými organizacemi jsou Atlantic Council, International Republican Institute, Open Society Foundation a NATO Public Diplomacy Division," dodala Svobodová.

Čtěte také: Forum 2000 bude hledat nové demokratické vůdčí osobnosti