Umístění sochy sv. Vojtěcha do pražské katedrály inicioval Spolek pro dostavbu katedrály. Český patron je také úzce spjat s pražským arcibiskupstvím. Pozici pražského arcibiskupa se říká stolec svatého Vojtěcha a socha se začala připravovat v době, kdy funkci zastával kardinál Beran.

Kardinál Josef Beran na archivním snímku.
Beranovy ostatky v Praze přivítají zástupci církve i státu, zazní zvony

Na restauraci se podílela AVU 

Vobišová Žáková (1887 až 1961), mimo jiné autorka pomníku Elišky Krásnohorské na pražském Karlově náměstí, se svým návrhem zvítězila v soutěži. V roce 1947 byl sádrový model sousoší umístěn do katedrály. Stejně jak byl po nástupu komunistického režimu kardinál Beran internován, tak byl model sousoší vystavený v katedrále v roce 1948 z chrámu odstraněn.
V roce 2010 inicioval Vojtěchův i Beranův nástupce na pozici pražského arcibiskupa kardinál Dominik Duka dokončení sochy. Na restaurování sádrového modelu se podílela Akademie výtvarných umění, podle přání autorky je sousoší stříbrné, povrchovou úpravu dostalo v pasířské dílně v Buštěhradě, která se dlouhodobě věnuje sakrálním předmětům. Odtud dnes dopoledne sousoší poputuje na Pražský hrad. V katedrále bude umístěno na soklu z červeného sliveneckého mramoru.

Kardinál Josef Beran.
Ostatky kardinála Berana budou v Praze uloženy do hrobu 23. dubna

Idea stavitelů katedrály 


Autorka sochy, která je považována za první českou profesionální sochařku, ztvárnila moment vzkříšení sv. Vojtěcha. V katedrále bude socha umístěna tak, že světec z věčného života žehná příchozím.

Svědky tohoto úžasu jsou jeho učitel, benediktin Radla a sv. Radim, budoucí první polský arcibiskup. Umístění sochy navazuje na ideu stavitelů katedrály, kteří ji budovali v ose kříže, jež spojuje hroby patronů sv. Víta, sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Zikmunda.

Stanislava Vodičková.
Stanislava Vodičková: Kardinál Beran je svatým už teď