Italská společnost střechu opravila za 1,1 milionu korun. Problémy se zatékáním vody odhalily sondy, které SŽDC nechala provést pod magistrálou i parkovištěm a to krátce po té, co loni převzala nádraží od Českých drah. Aktuálně se provádějí kontroly poškození. „Bez nich nelze stanovit postup oprav a ani upřesnit odhad, kolik peněz si rekonstrukce vyžádá,“ uvedl Jakub Ptačinský, mluvčí SŽDC. Pražská magistrála, která vede nad halou nádraží, situaci příliš neulehčuje a opravy střechy mohou znamenat dopravní komplikace pro celou Prahu.

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.
Rekonstrukce zastřešení haly hlavního nádraží se prodraží asi o 127 milionů

Spory o vlastnictví 

Italská společnost Grandi Stazioni se soudí se správou železnic, kvůli loňskému ukončení spolupráce. Firma měla mít nádraží pronajaté (na základě smlouvy z roku 2003) na třicet let. Podmínkou bylo to, že do loňského 16. října musela stihnout rekonstrukci nádraží.

To se firmě nepodařilo a SŽDC odmítla pronájem ukončit. Firma nejprve prohrála spor o určení vlastnictví historické Fantovy budovy. Rozhodnutí soudu ale není pravomocné. Druhý spor se týká vlastnictví odbavovací haly.

Ilustrace pražského hlavního nádraží, 10. srpna. Hlavní nádraží, Wilsonovo, Fantova kavárna
Fantova budova na hlavním nádraží patří SŽDC, rozhodl soud

Milionové částky 

Konečně třetí žaloba se týká náhrady za investované finanční prostředky při rekonstrukci budovy. Jedná se o částku přes 770 milionů. SŽDC už loni vyplatila firmě z této částky 565 milionů a společnost snížila své nároky na částku asi 210 milionů.  

Firma se ale ještě žalobou domáhá částky 1,26 miliardy jako náhrady za ušlý zisk z pronájmu nádražních prostor. SŽDC v úterý otevřela zrekonstruované historické zastřešení kolejiště. Stavba stála asi 600 milionů korun. Rekonstrukce dalších částí objektu nádraží bude pokračovat.

Nové infocentrum DPP na hlavním nádraží.
Na hlavním nádraží provozuje dopravní podnik už dvě infocentra