Ministerstvo zdravotnictví na stavbu a vybavení přispěje 65 milionů korun, zbytek uhradí nemocnice. Informace zazněly na tiskové konferenci ve Sněmovně. Za pět let bylo na světě 1100 epidemií, riziko v globalizovaném světě roste, státy se musejí připravit, řekla primářka Hana Roháčová.

Nemocnice usiluje o vznik samostatné jednotky od vzniku národního centra v roce 1996. Nyní už peníze jsou připraveny, vše vázne na pozemcích. V areálu má část pozemků Praha, nemocnice je s ní chce směnit tak, aby novou budovu stavěla na svém. Magistrát údajně hodlá tyto věci řešit až po říjnových komunálních volbách.

Provoz má vyjít na patnáct milionů ročně

Nynější centrum má dva bioboxy, osm izolačních lůžek a dvě lůžka na jednotce intenzivní péče, na nové klinice by mělo být 12 specializovaných lůžek. V době epidemií by na nich leželi pacienti s vysoce nebezpečnými nákazami, v mezidobí by sloužila pro běžné pacienty. V případě potřeby by okamžitě mohla být uvolněna pro infekční nemocné.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta uvedl, že i to je důvod, proč ministerstvo podporuje vybudování nové kliniky na Bulovce, místo aby spoléhalo na centrum v Těchoníně na Orlickoústecku, kde má záložní infekční nemocnici armáda. Provoz její nemocnice stojí ročně 100 milionů korun a dosud v ní neležel ani jeden pacient s vážnou nákazou. Provoz chystané kliniky na Bulovce by měl vyjít na 15 milionů ročně.

Bulovka se o infekční pacienty stará dobře

„Těchonín je záložní zařízení, kdy by byla vyčerpána kapacita Bulovky," uvedl Valenta s tím, že k tomu, aby Těchonín mohl začít fungovat, potřebuje 24 až 72 hodin pro „aktivaci". Bulovka naproti tomu funguje nepřetržitě, takže pacienta je možno okamžitě přivézt. Personál na Bulovce jednou za měsíc, a nyní v době hrozby eboly jednou za týden, nacvičuje péči o pacienta v ochranných oblecích a souhru všech členů týmu. V Těchoníně zdravotnický personál trvale není.

Valenta dodal, že Těchonín je součástí řešení pro případ masivních epidemií, což se u eboly nepředpokládá. Riziko jejího šíření je v Česku minimální, lze očekávat nanejvýš ojedinělé případy. Systém je podle Valenty připraven na to, aby pacienty včas zachytil a nákaza se nešířila. Také Bulovka je podle něj vybavena pro péči o infekční pacienty velmi dobře, nicméně je podle něj potřeba podmínky dále vylepšovat.