Ondráček, jehož nominace do čela komise budila spory, vedl komisi jen několik dní. Rezignací předešel sněmovnímu hlasování o svém odvolání, které chtěla prosadit většina stran. Části poslanců vadilo Ondráčkovo působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním shromážděním. Kvůli jeho zvolení demonstrovali lidé v několika městech.

Majerová Zahradníková a Ferjenčík byli ve volbě předsedy komise zkraje března Ondráčkovými protikandidáty. Ferjenčík tehdy vypadl v prvním kole. Majerovou Zahradníkovou porazil Ondráček v kole druhém. Ondráček je od loňského prosince místopředsedou bezpečnostního výboru, od poloviny března vede jeho podvýbor pro policie a bezpečnostní služby. Stejný podvýbor vedl i v minulém volebním období.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.
Komunista Ondráček rezignoval na post šéfa sněmovní komise pro GIBS

Inspekce bezpečnostních sborů je nyní v centru pozornosti hlavně kvůli sporu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s jejím ředitelem Michalem Murínem. GIBS koncem února oznámila, že Babiš se několikrát s Murínem sešel a na schůzkách vyzval šéfa inspekce k rezignaci, což by se obešlo "bez skandálu". Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření inspekce.

Sněmovní opozice soudí, že se Babišova vláda snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Premiérův postup kritizuje i kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

Tisíce lidí protestovaly 5. března na pražském Václavském náměstí proti zvolení Radka Ondráčka do kontrolní komise GIBS a proti premiérovi Babišovi.
Ondráček, KSČM i ANO pochopili, že tuto bitvu nevyhrají, zní z opozice