Podle advokáta Petra Němce nejde v exekutorské praxi o nic neobvyklého. Důležitým faktorem v celé kauze je nepozornost. Majitel Bader Eknaifith si totiž nevšiml výzvy ve své datové schránce. „O dražbě jsem se dozvěděl dva dny předem. Udělal jsem chybu, neboť jsem se dlouho do schránky nepodíval,“ vysvětloval Eknaifith.

Muslimové se se žádostí o pomoc obrátili na premiéra Andreje Babiše (ANO). Zároveň ve sporu o dům chtějí jít až k ústavnímu soudu.

Desítky muslimů se pravidelně scházely ve své modlitebně v ulici Na Košince v Praze 8. K centru Alfirdaus Praha, jak se zařízení jmenuje, patří školka a jazyková škola. Komunita se také zapojila do kampaně Ne naším jménem, která odsuzovala terorismus.

Leonid Kušnarenko.
Máte padáka! Kušnarenko v pražské muslimské obci skončil jako šéf i člen

V neděli se kvůli poslednímu vývoji v modlitebně konala manifestace. „Naše centrum dobrovolně neopustíme. Usilovali jsme o dobré a přátelské soužití. Zákon, na základě kterého k tomu došlo, ale považujeme za nespravedlivý a na to chceme důrazně upozornit,“ dodal Bader Eknaifith.

Objekt vydražil advokát Jan Myška, k situaci se ale odmítl vyjádřit. Podle bývalého majitele jim Myška nabízí objekt zpět, ale za 20 milionů korun nebo pronájem za 90 tisíc korun. Znalec cenu nemovitosti odhadl na 9,3 milionu korun. O problémech centra s exekucí kvůli dluhu 22 tisíc korun za plyn informoval Deník N už minulý rok v listopadu.

Vladimír Sáňka.
Kauza šíření knihy. Zproštění expředsedy pražské muslimské obce je definitivní