Festival Praha Žije Hudbou odstartuje v 18.30 na piazzettě Národního divadla speciálním vystoupením novocirkusového souboru Cirk La Putyka. Ten připravil performanci exkluzivně pro tento festival a jinde ji neuvidíte.

Příchozím nabídne strhující podívanou plnou napětí i humoru na pomezí cirkusu a divadla, vzdušnou i pozemní akrobacii, žonglování, tanec a vysoké skoky za živého doprovodu tří hudebníků. Pro Cirk la Putyka to bude také jediné letošní vystoupení v pražských ulicích.

V zázemí Zoo Praha probíhá výjimečný odchov vari bělopásých a zatím to vypadá slibně.
Samice je v říji jen den v roce. Přesto se v pražské zoo narodili malí lemuři

Tajemný Uličník

Na festivalu zazáří také buskeři neboli pouliční hudebníci. Vystoupí tak například rakouská buskerka Marley Wildthing, která ve svých písních popisuje svá dobrodružství z Panamy a New Orleans. Anglicko-česká skladatelka Zoe Hayter zase začala s hudbou v ulicích Paříže a v Irsku například předskakovala na koncertech Glena Hansarda. Praha Žije Hudbou bude také vyvrcholením tajemného maskovaného umělce Uličníka, který v pražském veřejném prostoru předvedl několik vystoupení.

Na Hlavní festivalovou scénu můžete dorazit v pátek do Smíchovského pivovaru Staropramen, kde začne program už v 15.45 vystoupením kapely Infinity, kterou z řad buskerů vybrali pořadatelé festivalu. „Chceme dát šanci zahrát si na velkém pódiu vedle velkých hvězd také začínajícím kapelám. Proto jsme vybrali jeden z projektů, který se přihlásil mezi buskery, ale nás velmi oslovil,“ vysvětluje Jan Gregar, ředitel festivalu.

Martin Hilský: Shakespearovi klauni a šašci
Novinka shakespearovských slavností: Dobrý konec všechno spraví

Mezi další kapely pátečního odpoledne patří například indierockoví I Love You Honey Bunny či živelné hiphopové uskupení Shizzle Orchestra. Večer bude pokračovat show legendárního uskupení Indy & Wich + LA4 a na závěr scénu roztančí James Cole, který představí své aktuální temně rapové album Stanley Kuffenheim. Sobotní program pak zahájí na Klárově ve 13 hodin Aneta Langerová. Na stejném místě vystoupí i superstar mezi buskery Lewis Floyd Henry, který je živou reinkarnací Jimiho Hendrixe.

Spal jsem s Marylin

Na festivalu nebude chybět ani divadlo. Soubor Spitfire Company se bude prezentovat svým cenami ověnčeným představením Antiwords ovlivněným dílem Václava Havla. A to především jeho hrou Audience a legendárním režijním zpracováním Jiřího Menzela. Návštěvníci se mohou těšit i na Studio DAMÚZA a jejich hudební představení Spal jsem s Marilyn.

Na celý program se můžete podívat na webových stránkách festivalu či si stáhnout aplikaci do chytrého telefonu. „Letos se festival rozrostl o více míst i více žánrů, novinkou je například Red Bull Street Rave scéna na Vltavské, kterou bych doporučil zejména fanouškům elektroniky, techna a dubstepu. Na Karlově náměstí si přijdou na své milovníci kytarové hudby a Jungmannovo náměstí rozezní world music. Připravili jsme proto několik přehledných tras, kterými lze festival pohodlně projít a neztratit se. Kompletní program v aplikaci doplní i přehledná mapa,“ dodává Jan Gregar.

Vila v Kozlovské  ulici č. 1388 se prodala za 100 000 000,- Kč.
V Praze se loni prodaly dvě stamilionové vily. Nejdražší byty jsou v centru