Oblíbenou divadelní, filmovou a televizní herečku, která zemřela dnes odpoledne ve věku 81 let, připomíná i fotografie ve vitríně vedle hlavního vchodu a další ve foyeru. Už v podvečer se pod ní objevily zapálené svíčky.

"Budu na ni vzpomínat jako na svou maminku. I proto, že právě začala Česká televize vysílat reprízu dvaapadesátidílného seriálu Život na zámku, ve kterém jsem tři roky hrál jejího syna a říkal jí 'mami'. V tomto duchu jsem jí občas posílal pohledy. Měla mě za svého syna - zkrátka od tohoto seriálu už nám to zůstalo," řekl ředitel této scény Tomáš Töpfer. Ještě před Vánoci prý za ní byl a vzpomínali na tuto spolupráci.

60 let na jedné scéně

"Je to ironie osudu, že ji televizní obrazovka bude po celý rok připomínat jako moji maminku," uvedl Töpfer. Těžko by se podle něj nalezla v českém divadelnictví taková vynikající herečka, která by byla tolik let věrná jediné scéně a odolala nabídkám a pokušením ji opustit, dodal. O posledním rozloučení s Jiřinou Jiráskovou budou v divadle jednat v úterý.

Členkou Divadla na Vinohradech byla Jiřina Jirásková šest desítek let. Po listopadu 1989 deset let působila jako jeho ředitelka. Během své kariéry tam ztvárnila 115 postav. Naposledy jí diváci poděkovali loni 4. října, kdy se objevila v menší roli v inscenaci Mocná Afrodité - od té doby byla v domácím ošetřování.

Mezi její nejslavnější hry patří Strindbergova Královna Kristýna, Shawova hra Caesar a Kleopatra, Komu zvoní hrana od Hemingwaye či inscenace Kohoutovy hry August August, august. Byla Úrsulou v inscenaci Sto roků samoty, Isabelou v Šotolově Cestě Karla IV. do Francie a zpět i Helenou v Grumbergově Krejčovském salonu. (čtk)