Mít miminko je krásná věc. I když vám to někdy může pořádně zkomplikovat život. Například, když si chcete jít sednout s kamarádkou do restaurace a potřebujete svého potomka zabavit. Ještě před pár lety by to byl velký problém. Dnes naštěstí v Praze přibývá podniků, které myslí i na maminky s malými dětmi.

„Vím, že nejen já, ale také další matky v mém okolí tohle téma hodně řeší. Nechceme pořád jenom sedět doma, a zároveň musíme myslet i na to, aby se dítě nenudilo. Klasická restaurace nebo kavárna je pro nás tedy téměř vyloučená věc," popisuje situaci Bára Málková, která má dvouletého syna.

Pokud se chce potkat s přáteli, vyrazí do některého z takzvaných baby friendly podniků, tedy míst, která jsou malým dětem nakloněna. Dost často to bývají specializované dětské kluby, ale stále častěji vznikají i kavárny nebo restaurace, jež se snaží přizpůsobit své prostředí malým zákazníkům. „Jedná se o kavárničky, kam chodí mámy s kojenci, batolaty nebo školkovými dětmi. K dispozici mají přebalovací pult, nočník, dětské židličky nebo dětský koutek s kobercem. Často se v nich prodávají bio nebo fairtrade výrobky káva, čaj, polévky, slané a sladké koláče," popisuje klasický model podniků, ve kterých jsou děti vítány, Jitka Durajová.

„Na steak tady ale nenarazíte. Většina z nich totiž nemá patřičné kuchyňské zázemí. Na druhé straně jsem se doposud nesetkala s žádnou restaurací, která by byla cíleně orientovaná na pobyt malých dětí," dodává maminka, která pečlivě mapuje místa, kam lze v Praze s dětmi vyrazit.

Poptávka se stále zvyšuje

Přestože si majitelé pohostinských zařízení stále více všímají, že ženy na mateřské už dávno nesedí doma, ale naopak touží chodit mezi lidi, ne vždy na tuto skutečnost reagují. Jednoduše proto, že buď nechtějí, nebo jim v tom brání okolnosti. „Jde o velký trend a zaznamenali jsme stále se zvyšující poptávku. Mnohdy ale nelze maminkám vyhovět z technických důvodů. Interiéry restaurací jsou koncipovány na typ provozu, který jednoduše neumožňuje, aby zde byl dětský koutek. Snažíme se tedy rodinám vycházet vstříc alespoň tak, že v rámci možností poskytujeme dětské sedačky, omalovánky nebo přebalovací pulty. Máme také dětská menu," sdělila Svatava Dvořáčková, manažerka restaurační sítě Ambiente. Že je dětský koutek mnohdy záležitostí prostorových dispozic, potvrzuje také provozní libeňské pizzerie U divadla. „Máme rádi děti a víme, že míst s pořádným dětský koutkem v Praze moc není. Když jsme tedy řešili, co uděláme s daným prostorem, přišlo nám to jako ideální využití. Díky tomu, že jsem na okraji města, k nám jezdí i mimopražské maminky. Často tu máme také dětské oslavy," říká Lukáš Kounovský. Přesto to vypadá, jako by se s podniky, kde dětský koutek funguje, roztrhl pytel. Majitelé vědí, že na toto kouzelné slovíčko, nalákají potenciální zákazníky. „V červnu loňského roku evidoval Lunchtime v Praze 147 podniků s dětským koutkem, nyní je to 222, tedy o 51 % více," sdělil Jakub Šafránek, marketingový ředitel gastro serveru.

Dětské koutky

„Dětské koutky jsou další ze služeb, které v posledních letech začínají restaurace nabízet. Je vidět, že jde nejen o pražský, ale o celorepublikový trend. Provozovatelé chápou, že tím mohou přilákat například mladé páry s dítětem, které nechtějí omezovat svůj společenský život," vysvětluje chytrý obchodní tah Šafránek.

A jak se taková místa hledají? Většinou přes internet nebo na základě osobního doporučení. „Pokud hledám nějaké informace, tak přes různé webové servery, které se věnují dětem. Na druhé straně ale bydlím na Vinohradech, kde se všechno hned rozkřikne, takže mám díky tomu přehled, kam s Danielem jít," popisuje Jitka Durajová.

„Internet není úplně věrohodný. Přestože máte uvedeno, že na daném místě funguje dětský koutek, leckdy to bývá malý prostor s minimem hraček, které malého nezabaví. Jako první ťukanec je to určitě fajn, ale já osobně dávám na doporučení. Mám jistotu, že nebudu zklamaná," líčí své zkušenosti Bára Málková.

Ostatně na zrádnost termínu dětský koutek dříve nebo později narazily všechny maminky, které Deník oslovil. „Děti nejvíce baví odstrkovadla, houpačky, domečky a další interaktivní hračky, které je zabaví. Jakmile je někde prolézačka tak se Davídek vyblbne," vypráví Tereza, maminka půlročního chlapečka. „Kubík má rád, když si může zalézt třeba do prostoru pod skluzavku, nebo se rád klouže do bazénu s míčky. A obzvláště oblíbené jsou hračky, které mají čudlíky nebo tlačítka," má totožnou zkušenost i Bára Málková.

Zdaleka ne všechny dětské koutky takové možnosti nabízejí. Proto je vždy lepší zeptat se známých nebo se informovat u personálu restaurace.

Kam s dětmi

Bio zahrada (Belgická 33, Praha 2) zdravé a čerstvé dobroty, parkoviště na kočárky

Fresh (Žitná 42, Praha 2) v létě zahrádka, dětské menu ve formě přesnídávek

Mlsná žirafa (Ke Strašnické 5a, Praha 10) palačinkárna

Pizza Nuova (Revoluční 1, Praha1)

Pizzerie Gusto (Vinohradská 1183/83 , Praha 2)

Kroužky na Vltavě (Vltavanů 229, Praha 4) sportovní centrum a restaurace

Zábavné centrum Koala café (Dolnoměcholupská 209/17, Praha 10) dětská herna spojená s kavárnou

Designérka Barush Zik se pozastavuje nad tím, že ženy na mateřské a jejich děti společnost stále moc nebere

Matky přece nesedí v koutě

Trojice kamarádek, které si říkají Divoké matky, si otevřela v přízemí jednoho z karlínských domů útulné kavárenské prostory. Dětem tu patří celá jedna místnost plná hraček a prolézaček, kousek od vchodu je dokonce parkoviště na kočárky. A součástí baru je rozsáhlá dětská knihovna. Maskérka a vlasová designérka Barush Zik vypráví, jak spolu s herečkou a tanečnicí Kristýnou Liškou Bokovou a ekonomkou Zuzanou Kolkovou, vytvořily prostor přístupný nejen ženám na mateřské, ale i všem ostatním. Jejich společné třípokojové „dítě" je stále plné. Baví se tu všichni bez rozdílu věku a pohlaví. A o to Divokým matkám jde.

Začal Karlínský benefiční bazárek, z jeho výtěžku budou uhrazeny kurzy a pomůcky dětí z dětských domovů a pěstounských rodin. Jak vznikl Klub Divokých matek?

Kristýnka přišla s tím, že má v podstatě vymyšlený koncept, a pak jsme tomu dohromady dávaly akorát společný tvar.

A ten prostor jste měly vyhlídnutý?

Předtím zde fungovala kavárna, kam jsme chodily a ten prostor si zamilovaly. Jakmile jsme zjistily, že je volný, neváhaly jsme a pronajaly ho. Ani jsme netušily, co vlastně vznikne. Nakonec z toho samovolně vyšly Divoké matky.

Chtěly jste, aby zde pobíhaly děti..

Ne, tak úplně. Naším přáním bylo, aby se z toho stalo místo pro všechny. Dá se říci, že je to klub přizpůsobený dětem, ale přístupný komukoliv. Klasická kavárna, kde si každý najde to svoje. Jestli si tu někdo bude chtít v klidu vypít kávu, nebo si dát s kamarády panáka, je jedno.

Takže podnik pro všechny.

Přesně tak. Chtěly bychom, aby k nám lidé chodili kvůli atmosféře, která zde panuje. Jsme otevřené všemu a nemáme žádná pravidla.

Jakou máte zkušenost s dětmi a restauračními zařízeními? Chyběl vám podobný prostor?

Ano, to byl jeden z důvodů, proč jsme to nakonec pojaly jako místo, kde děti ani matky nebudou omezovány. Dřív to bylo skutečně tak, že jsme neměly kam chodit. Ani jedna z nás nechce sedět doma, ale zároveň se ani sdružovat v mateřských centrech. Automaticky proto preferujeme kavárny nebo restaurace, které však většinou nejsou přizpůsobeny dětem. Děti se stále ještě jako součást společnosti neberou, protože lidé zapomínají na to, že sami byli dětmi. Přitom to, že děti občas zlobí je úplně normální. Klub vznikl z potřeby setkávat se také s někým jiným, než pouze s ostatními mámami. To, že máme děti, přece neznamená, že bychom měly sedět někde v koutě.

Občas se za barem objeví některá ze známých tváří. Kdo všechno už u vás obsluhoval?

Měly jsme tu Tonyu Graves, Pavla Lišku, Hanku Vágnerovou, Petru Nesvačilovou, Vaška Havelku.. Jsou to naši kamarádi, kteří nás čas od času osloví, že si to chtějí zkusit. Jinak zaměstnáváme stálý personál. Dva měsíce jsme dělaly všechno. Byly jsme manažerky, tváře podniku, uklízečky i barmanky. Pak už nám z toho začalo fakt hrabat a řekly jsme si, že takto ne. Najaly jsme si lidi a jen na provoz dohlížíme.

Co všechno klub Divokých matek nabízí?

Nedávno proběhl benefiční bazar a nebo celodenní prodejní akce modelů holčiny, která nás obléká. Konají se tu převážně dětské workshopy a do budoucna plánujeme i malý taneční sál, kde by se mohly konat kurzy či představení.