Začalo to problémy v rodině. Klid neměla Martina ani s přítelem, který byl závislý na drogách a hrál automaty. Po narození syna přestala situaci zvládat. Kvůli tehdejšímu partnerovi se dostala až do vězení.

Dnes už je z nejhoršího venku. Zvednout se ze dna snaží hlavně kvůli svému synovi. Ten momentálně žije u tchýně v metropoli. Dříve Martina pracovala na Vysočině. Situace tak pro ni byla stále složitá. „Chtěla jsem být v Praze, abych mohla být blíž synovi. Určitě jsem nechtěla, aby kvůli mně přerušoval vazby se spolužáky nebo s prostředím, ve kterém žije," vysvětluje sympatická servírka.

Nové dovednosti 

Martina má nyní práci, která se jí líbí. Oceňuje, že se může naučit novým dovednostem. „Nejvíce mě na práci baví asi samotná komunikace se zákazníky," vypráví Martina a dodává:. „Když se dostanete do nějaké těžké životní situace, jako jsem byla já, přestanete většinou chodit mezi lidi. Začnete se stydět, nechcete s nikým komunikovat. Komunikace s lidmi mi zvýšila sebevědomí."

V kavárně ji nejprve zaměstnali jako pomocnou sílu v kuchyni. Po čtyřech měsících se vypracovala na servírku. „Velké štěstí je, že náš šéf je zároveň náš kamarád a rádce. Když potřebujeme s nějakou životní situací pomoci, snaží se a většinou najde řešení. Plno lidí tu má třeba dluhy. S tím nám pomáhají různí dobrovolníci," chválí si své zaměstnání.

Dokončit maturitu 

Podle svých slov se dnes Martina cítí mnohem lépe než ještě před rokem. „Uvědomila jsem si, že mým dalším krokem, spolu se získáním syna do péče, je dodělat si maturitní vzdělání. Už jsem se i začala poptávat po možnostech studia. Přemýšlím nad Evangelickou akademií," plánuje servírka do budoucna.

Až si své problémy vyřeší a posune se v životě dál, vystřídá ji v Café Therapy další člověk, který potřebuje pomoci. Díky tomuto principu, který v kavárně funguje, dostává druhou šanci více lidí.

(Lucie Sedláková)

Čtěte také: Kávu vám přinesou bývalí vězni i nevidomí