Materiál zatím neuvádí konkrétní počty nových bezemisních vozidel, podle již dříve schválených záměrů na elektrizaci některých linek půjde ale rozhodně o více než stovku. Například v případě linky 119 na letiště má jít o 20 velkokapacitních trolejbusů.

Autobusové nádraží Černý Most.
Konec ostudy na východě Prahy? Terminál Černý Most čeká velká proměna

Autobusová doprava v Praze představuje zhruba třetinu výkonů, celkem DPP ročně projezdí kolem 30 milionů litrů nafty. DPP chce snížit emise o pětinu do roku 2024.

Konkrétní kroky jsou nezbytné

„Pro zlepšení životního prostředí v Praze musíme začít podnikat konkrétní kroky. Dnes jsme schválili strategii, která nás k tomuto cíli dostane. Dáváme tím jasný signál, že nezavíráme oči před znečišťovatelem ovzduší, kterým je autobusová doprava poháněná spalovacími motory. Zároveň na nic nečekáme a snažíme se ovzduší ulevit co nejdříve,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Nepořádek ve vlaku
Na železnici v době koronaviru přibylo vandalismu. Nejvíce v Praze a okolí

Podle něj bude pro Prahu klíčovým především pokrok v oblasti elektrických pohonů, které ušetří až šedesát procent konečné spotřeby energie, a technologie akumulátorů.

Cílem je zlepšení životního prostředí i komfort cestujících

„Do roku 2030 chceme, aby v Praze jezdila čtvrtina až polovina autobusů právě na elektřinu. Nejenže zlepší životní prostředí, ale také komfort cestujících a obyvatel Prahy, protože nejsou tak hlučné jako autobusy se spalovacími motory,“ dodal Adam Scheinherr.

Na Václavském náměstí začala dlouho očekávaná celková rekonstrukce. Dokončena bude v roce 2025.
Méně aut a více promenády i fontána. Proměna Václavského náměstí začíná

Obměna vozového parku autobusů do roku 2030 bude spočívat v kombinaci vozidel s alternativními pohony –⁠ především na bázi elektrického pohonu –⁠ jakožto energeticky i emisně nejefektivnější řešení, které doplní hybridní a naftové autobusy.