Zákon o sociálním bydlení měl podle původních vládních plánů platit od ledna 2017. Termín se o půl roku odsunul. Šéf premiérových poradců Vladimír Špidla se před nedávnem zmínil o dalším zpoždění, a to nejméně půlročním. Šance na schválení v tomto volebním období jsou podle něj ale velké.

"V tuto chvíli spějeme k nějakému rozumnému výsledku. Doufám, že zákon stihneme projednat v tomto volebním období. Samozřejmě, že ten čas už začíná být napjatý. A kdyby ne, tak aspoň ti, co přijdou po nás, už nebudou mít prázdné šuplíky, ale bude na co navázat," uvedl Dienstbier. Jak rychle dolní komora normu projedná a zda to zvládne včas, se podle něj nedá předvídat. "Když se podívám ve Sněmovně na projednávání některých zákonů, nemohu ručit za to, jakým způsobem bude na sněmovní půdě legislativní proces probíhat," dodal.

Zákon mají na starosti ministerstva práce a pro místní rozvoj spolu s Dienstbierovým týmem. Podle ministra pro lidská práva žádné návrhy modelu sociálního bydlení od předchozích vlád resorty neměly. "Měli jsme ambici návrh připravit co nejrychleji. Nepodařilo se nám to tak rychle, jak jsme si sami představovali. Je to doopravdy velmi komplikované všechno důsledně domyslet a získat shodu," řekl Dienstbier.

Někteří vládní politici mají o pravidlech nového systému ale rozdílné představy. Výhrady má i opozice či zástupci části měst a obcí. Někteří starostové naopak volají po rychlém přijetí normy.

Kompetence

Na tom, kdo sociální bydlení bude spravovat, se ministerstva práce a pro místní rozvoj nemohla shodnout. První resort připadá vládní ČSSD a druhý ANO, o systém stály oba. "Ten největší rozpor, který se týkal kompetence nad jednotlivými částmi, jsme vyřešili. Tam jsme se dohodli. Mně v zásadě bylo vcelku jedno, jestli to bude na ministerstvu práce, nebo na ministerstvu pro místní rozvoj. Důležité bylo, jak celkově je systém nastaven. Rozdělení rolí ho nijak neohrožuje," dodal Dienstbier. Ministerstvo práce se má starat o sociální problematiku, resort pro místní rozvoj o bytový fond.

Vláda by měla paragrafy začít projednávat na přelomu října a listopadu. Pak by předlohu měla dostat Sněmovna, Senát a prezident.

Návrh zákona vychází z koncepce sociálního bydlení. Tu se kabinetu podařilo po průtazích schválit až loni na podzim. Náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD) před nedávnem poslancům sociálního výboru řekla, že podle normy budou všechny obce muset mít sociální byty. Povinnost se dotkne i těch malých. Kolik procent bytů by měly na sociální bydlení vyčlenit, ale zákon nestanoví. Rozhodovat bude potřebnost.

Koncepce počítá se třemi stupni bydlení - s krizovým bydlením, sociálními byty a dostupnými byty. Pomoc by mohli dostat lidé či rodiny, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu. K přijetí zákona vyzvala opakovaně Platforma pro sociální bydlení, která sdružuje organizace na pomoc lidem v tísni i akademiky.