Spíše než hotelová strava byl hned od počátku v podezření jiný stravovací provoz – pacienti totiž uváděli, že jedli v restauraci mimo hotel. Hygienici, kteří událost prošetřují, však již v pátek zdůraznili, že průběh onemocnění nesvědčí pro otravu, jak zmiňovaly prvotní zprávy o události. Podle všeho se jednalo infekci, která se v kolektivu rozšířila. „Jako nejpravděpodobnější se v současné době jeví virová střevní infekce,“ uvedl v pátek odpoledne ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek.

Robbie Williams.
Tragédie ve Španělsku ovlivní i opatření při koncertu v Letňanech

Klientů měl hotel kvanta 

S hotelem, kde byl dívčí hudební soubor ubytován, jeho zdravotní problémy nespojují ani hygienici. Šetřením na místě neodhalili žádné hygienické závady, které by mohly způsobit šíření viru v pokrmech – a nezaznamenali ani problémy s datem spotřeby, teplotou skladování nebo provozní a osobní hygienou.

Na obdobné potíže si ostatně nestěžoval nikdo z dalších ubytovaných. Klientů měl přitom hotel kvanta: ve čtvrtek připravoval 1161 snídaní – a v pátek 1188. Hygienici zahájili kontrolu také v jiném podniku, kde účastníci výpravy společně jedli už ve středu. „Před čtvrteční společnou večeří již hudebníci uváděli zdravotní potíže, proto není pravděpodobné, že by se nakazili během společné večeře; během dne se stravovali individuálně na různých místech,“ připomněl Jarolímek.

Czechitas. Ilustrační foto
Středoškolačky se zúčastní letní IT školy na ČVUT a MUNI

Jasno má být do týdne

Jasno do kauzy by měly vnést výsledky vyšetření biologického materiálu odebraného na klinice infekčních a parazitárních nemocí v rámci vyšetření provedených v nemocnici během pátečního časného rána.

Výsledky specifického virologického vyšetření by hygienici měli mít k dispozici během týdne. Zatím mohou předpokládat, že se v kolektivu rozšířil obdobný problém, jaký byl nedávno hlášen z velké Británie, kde potrápil některé z účastníků mistrovství světa atletů.

Obvodní soud pro Prahu 2 otevřel kauzu s expolicistou Karlem Kadlecem, podle obžaloby pod vlivem alkoholu a léků poničil na Vinohradech 24 aut.
Rozbíjení aut bourající policista Kadlec nevysvětlil. Prý si nic nepamatuje

Letní problém kolektivůStřevní onemocnění virového původu (nejčasněji bývají na vině noroviry) patří v letním období k často hlášeným infekcím. Postihují jak děti – typické bývá šíření právě v jejich kolektivech – tak dospělé. Projevují se zejména bolestmi břicha, zvracením a vodnatou stolicí; pacienti mívají teplotu do 38 stupňů Celsia. Ačkoli často bývají „v podezření“ společně konzumované jídlo a pití, zdrojem šíření nákazy ve svém okolí je zpravidla nemocný člověk. Onemocnění se přenáší úzkým kontaktem v kolektivu; odborníci hovoří o fekálně orální cestě přenosu. K rozvoji zdravotních potíží dochází den až dva dny po nákaze.