Spíše než hotelová strava byl hned od počátku v podezření jiný stravovací provoz – pacienti totiž uváděli, že jedli v restauraci mimo hotel. Hygienici, kteří událost prošetřují, však již v pátek zdůraznili, že průběh onemocnění nesvědčí pro otravu, jak zmiňovaly prvotní zprávy o události. Podle všeho se jednalo infekci, která se v kolektivu rozšířila. „Jako nejpravděpodobnější se v současné době jeví virová střevní infekce,“ uvedl v pátek odpoledne ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek.
Klientů měl hotel kvanta
S hotelem, kde byl dívčí hudební soubor ubytován, jeho zdravotní problémy nespojují ani hygienici. Šetřením na místě neodhalili žádné hygienické závady, které by mohly způsobit šíření viru v pokrmech – a nezaznamenali ani problémy s datem spotřeby, teplotou skladování nebo provozní a osobní hygienou.
Na obdobné potíže si ostatně nestěžoval nikdo z dalších ubytovaných. Klientů měl přitom hotel kvanta: ve čtvrtek připravoval 1161 snídaní – a v pátek 1188. Hygienici zahájili kontrolu také v jiném podniku, kde účastníci výpravy společně jedli už ve středu. „Před čtvrteční společnou večeří již hudebníci uváděli zdravotní potíže, proto není pravděpodobné, že by se nakazili během společné večeře; během dne se stravovali individuálně na různých místech,“ připomněl Jarolímek.
Jasno má být do týdne
Jasno do kauzy by měly vnést výsledky vyšetření biologického materiálu odebraného na klinice infekčních a parazitárních nemocí v rámci vyšetření provedených v nemocnici během pátečního časného rána.
Výsledky specifického virologického vyšetření by hygienici měli mít k dispozici během týdne. Zatím mohou předpokládat, že se v kolektivu rozšířil obdobný problém, jaký byl nedávno hlášen z velké Británie, kde potrápil některé z účastníků mistrovství světa atletů.
Letní problém kolektivůStřevní onemocnění virového původu (nejčasněji bývají na vině noroviry) patří v letním období k často hlášeným infekcím. Postihují jak děti – typické bývá šíření právě v jejich kolektivech – tak dospělé. Projevují se zejména bolestmi břicha, zvracením a vodnatou stolicí; pacienti mívají teplotu do 38 stupňů Celsia. Ačkoli často bývají „v podezření“ společně konzumované jídlo a pití, zdrojem šíření nákazy ve svém okolí je zpravidla nemocný člověk. Onemocnění se přenáší úzkým kontaktem v kolektivu; odborníci hovoří o fekálně orální cestě přenosu. K rozvoji zdravotních potíží dochází den až dva dny po nákaze.