Pár minut od frekventovaného náměstí Míru stojí na první pohled obyčejná budova školy. V Základní škole Sázavská se děti učí již od 1. září 1961. Jen o pár let dříve, než byl zahájen provoz této školy, se na jejím místě vyjímala největší pražská synagoga.

Vinohradskou synagogu též nazývanou jako Templ postavili v roce 1896 v neorenesančním slohu podle architekta Wilhelma Stiassného. Tento bratislavský rodák stál i u zrodu známé barevné synagogy v Jeruzalémské ulici v Praze 1.

Obrovská byla budova nejen kvůli své velikosti, ale i vzhledu. Nad jejím průčelím, jemuž vévodilo růžicové okno s Davidovou hvězdou uprostřed a falešný portikus, se tyčily dvě vysoké věže. Uvnitř se pak jako stavení obklad využil mramor.

Legionáři. Přehlídka Československých legií, které se vrátily v posledních lednových dnech roku 1919 z Francie.
Jak jsme žili v Československu. Nové Město - historie vepsaná do ulic

Do druhé světové války se v Templu konaly bohoslužby až pro 2000 lidí. Šlo o největší pražskou synagogu. „Její velikost byla srovnatelná s dosud stojící Velkou synagogou v Plzni. Plzeňská synagoga je přitom druhá největší v Evropě po synagoze v Budapešti s 3000 místy. Pro srovnání – úplně největší synagogou světa je Bejt ha-midraš Ger v Jeruzalému s kapacitou kolem 8 500 míst,“ popsal Petr Ryska z Prahy neznámé.

Za války se ale bohoslužby v Templu již nekonaly a budova sloužila jako skladiště nejrůznějšího nábytku z domácností deportovaných Židů. Když zbývaly pouhé tři měsíce do konce války, potkalo synagogu veliké neštěstí.

Nová expozice Medonosné rostliny a včely v botanické zahradě.
Novou interaktivní expozici v botanické zahradě představí Medový den

Stala se terčem bombardování amerických spojeneckých letadel, která si zřejmě spletla Prahu s Drážďanami. Omylem tak na českou metropoli Američané svrhli 150 tun bomb, které zasáhly například i Emauzy či Faustův dům. „Tento omyl stál Prahu 700 lidských životů a 11 000 Pražanů zůstalo bez střechy nad hlavou,“ potvrdil Petr Ryska.

Synagoga ale nedopadla úplně nejhůř. Kdyby Němci neblokovali hašení požáru, mohla stát na místě dnešní základní školy dodnes. K jejímu zániku také přispěl komunistický režim, který zavrhnul opravy této významné budovy a místo toho Templ nechal srovnat se zemí. Roku 1951 tak byla synagoga kompletně stržena. Díky tomu místo židovských bohoslužeb dnes uslyšíte z tohoto místa jen dětský smích.

Ilustrační foto
Závěr července bude tropický. Teploty budou atakovat třicet stupňů