V Praze, na jihozápadě Středočeského kraje a v sousedících okresech na východě Plzeňského kraje spadlo v noci a dopoledne 25 až 60 milimetrů, v pražském Radotíně dokonce více než 110 milimetrů vody. Do večera může místy spadnout dalších 20 až 60 milimetrů vody. Hrozí vyvracení stromů, lokální sesuvy půdy a vzestupy hladin. Odpoledne budou srážky od jihu slábnout a ustávat. Právě v Radotíně sesuv půdy přerušil autobusové spojení. V Černošicích pro změnu hasiči evakuují místní školu, podle jejich mluvčího Jaroslava Gabriela voda nejspíš narušila základy budovy.

Hasiči Praha. Ilustrační foto.
Pražští hasiči čerpají vodu po celé metropoli

Pozor na rozvodněné hladiny řek

Kvůli vydatným srážkám se mohou dnes a v noci na pátek rozvodnit hladiny řek. Dopoledne už vyhlásili vodohospodáři druhý stupeň povodňové aktivity na Kocábě ve středočeských Štěchovicích, první stupeň povodňové aktivity platí i na Klabavě v Rokycanech a v Hrádku v Plzeňském kraji, vyplývá z informací na webu povodňové služby ČHMÚ.

Hasiči v Praze a Středočeském kraji evidují od rána zvýšený počet výjezdů, museli především čerpat vodu ze zatopených sklepů či suterénů domů.
Meteorologové rovněž upozorňují, že voda může podemlít silnice a mosty. Extrémní déšť dnes ráno například přerušil provoz na frekventované železniční trati mezi Prahou a Berounem, půda se sesula i na silnici u cementárny Radotín.

Bouřka - ilustrační foto
Ženu blesk zasáhl přímo na ulici

Dopoledne meteorologové rozšířili varování před vydatným deštěm také pro Karlovarský kraj. Během dne se budou srážky přesouvat do Ústeckého a Libereckého kraje, hodně pršet má i v části Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Výstraha na vydatné až extrémní srážky platí pro západní polovinu Čech do dnešních 17:00.