„Cílem akce je vyjádřit úlevu nad odchodem Václava Klause z vysoké ústavní funkce, provést bilanci jeho působení a především rituálně zajistit, aby se již do české politiky nevrátil," uvedl za organizátory Václav Němec z Pražského fóra.

Už na Hradčanech začal happening přinášením narcisů a per k oživlé soše Václava Klause. Muž, který v karikující masce hlavu státu představoval, měl nakonec psacích potřeb plné kapsy. Klaus také od organizátorů dostal ocenění, podle Němce „za zásluhy na sjednocení občanské společnosti".

Propiskami lidé připomínali příhodu, kdy kamery při Klausově návštěvě v Chile zaznamenaly, jak prezident při tiskové konferenci se svým tamním protějškem bere ceremoniální pero a vkládá jej do kapsy. Události si, k nelibosti prezidentské kanceláře, všimla v následujících dnech média v mnoha zemích světa.

Mezi účastníky viděli novináři také Pavla Vondrouše, kterého policisté tento týden navrhli obžalovat z výtržnictví kvůli tomu, že loni na konci září v Chrastavě na Liberecku vystřelil na prezidenta Klause z plastové pistole.

Desetileté působení ve funkci hlavy státu zakončí Klaus dnes o půlnoci. Po páteční slavnostní inauguraci jej nahradí Miloš Zeman. Občanské iniciativy chystají na dnešní podvečer i další happeningy.

Důvěra v Klause klesla

Důvěra ve Václava Klause byla během 20 let jeho působení v české politice nevyrovnaná, plyne z výzkumů agentur. Jako premiér i prezident se Klaus nejprve těšil vysoké důvěře až 70 procent lidí, která ale v obou případech postupně klesala ke 30 procentům. S posledním propadem důvěry a obliby se Klaus potýká od počátku roku, především v důsledku široce kritizované amnestie, kterou vyhlásil na Nový rok.