Jen tak se proskočit po poli, proběhnout se po louce nebo se schovat před horkem v lese. To si již týden užívá skupina 10 zajíců, které koncem července u vodního díla Džbán v Divoké Šárce vypustil Myslivecký spolek Šárka. Zajíci odchovaní jedním ze členů mysliveckého spolku ze svých dřevěných přepravních bedýnek hbitě vystartovali a okamžitě vyhledali bezpečné úkryty v okolní vysoké trávě.

V Zoo Praha narodilo druhé mládě gibona stříbrného.
Jindy se žene k jídlu, po porodu pečovala o mládě. V Praze mají dalšího gibona

Zajíci z naší krajiny dlouhodobě mizí

Cílem akce je zachování těchto živočichů v pražské přírodě. „Zajíci z naší krajiny dlouhodobě mizí nejen kvůli přirozeným predátorům, jakými jsou například lišky, ale také kvůli volně pobíhajícím psům a jejich neukázněným majitelům,“ upozornila mluvčí Lesů hl. m. Prahy Petra Fišerová.

Koupaliště Džbán v pražských Dejvicích 18. července. Okolí nádrže je velmi zarostlé a plné odpadků.
Developer upraví okolí Džbánu, aby mohl stavět. Vznikne zde areál volného času

Další problém pro zajíce představují pozemní komunikace, které jim lidé staví do cesty. Srážky s automobily jsou pro ně často fatální. „Divoká Šárka je jedním z nejvíce ucelených lesních komplexů na území hl. m. Prahy, které má naše organizace ve své správě. A proto doufáme, že se zde bude vypuštěným ušákům líbit a budeme se v příštích letech setkávat i s jejich potomky,“ doplnila mluvčí.