Mezi leváky je řada význačných osobností, například američtí prezidenti Bill Clinton a Barack Obama, princ William, Paul McCartney, Albert Einstein, Usáma bin Ládin, Napoleon Bonaparte či Johann Wolfgang Goethe.

Leváctví se od středověku až do poloviny 20. století potlačovalo. Vědci v 18. a 19. století dokonce hledali lék na nemoc zvanou leváctví. Ve středověku přitom leváctví bylo někdy i výhodou. Leváci byli nasazováni při dobývání hradů. Schodiště obranných věží bývala totiž pravotočivá, aby měli ustupující výhodu při boji s mečem. Eskymáci věřili, že leváci jsou čarodějové. Japonský muž mohl propustit ženu, když zjistil, že je levačka.

Starší generace Češek a Čechů ještě zažily ve škole přecvičování na praváky, děti musely psát pravou, i když tíhly k užívání levé ruky. Násilné přecvičování mělo někdy neblahé následky, nedobrovolným pravákům hrozila koktavost či pomočování.

Současná věda vysvětluje leváctví jako výsledek neurofyziologického vývoje, spojuje ho s genetikou. Podle některých teorií souvisí s hladinou testosteronu v době, kdy se utváří mozek plodu, může také být důsledkem těžkého porodu. Podle některých studií má dítě dvou leváků šestadvacetiprocentní šanci, že bude stejně orientované jako rodiče.

Častější střevní záněty

Odborníci se zatím neshodli, zda leváci trpí častěji některými chorobami a zda dříve umírají. Podle jedné britské studie jsou prý častěji ohroženi střevními záněty. Studie ukazují na vyšší výskyt onemocnění, k nimž přispívá porucha imunitního systému, jako průduškové astma či cukrovka. Více leváků je také mezi lidmi, kteří trpí migrénami nebo autismem.

Otázka délky života leváků zatím vyřešena není. V pravorukém světě jsou vystaveni většímu riziku poranění. Častěji prý způsobují dopravní nehody a zraní se při řemeslných činnostech. Vysvětluje se to nastavením většiny strojů a nástrojů pro praváky. Levorukost naopak dává výhodu třeba v tenise, kdy soupeři nejsou na jejich styl zvyklí. Povzbuzením pro leváky může být jedna americká studie, podle níž jsou leváci kreativnější, mají větší slovní zásobu a údajně jsou také inteligentnější.

Den leváků se slaví ve světě od roku 1976, vyhlašuje ho Mezinárodní asociace leváků. Klade si za cíl zvýšit povědomí o problematice levorukosti a o těžkostech, s nimiž se leváci potýkají. V Británii například si tento den připomínají slavnostmi, jejichž součástí jsou sportovní zápasy leváků proti pravákům nebo typické anglické odpoledne s čajem, k jehož pití se smí použít pouze levá ruka.