Představte si situaci. Sedíte pohodlně v křesle u televize, když tu se k vám náhle z půdy donese škrabání či pištění. Máte doma myši.

Pro vás pohroma, ale pro Lukáše Sedláčka z Mladé Boleslavi denní chleba. S ním jsme si povídali i o tom, jak se člověk stane deratizátorem a jaká úskalí s sebou nese toto nezvyklé povolání.

Deratizátor není zrovna běžné povolání. Jak se k němu člověk dostane?

Pokud to člověk vyloženě nedělá kvůli tomu, že mu likvidace škůdců dělá dobře (smích), může se k tomu dostat třeba jako já tedy tak, že se zapojí do rodinného podniku. Začal jsem jako asistent a učeň u svého otce, který se deratizaci věnuje už léta. Protože jsem zároveň vystudoval biologii a chemii, po získání potřebné praxe jsem absolvoval už jen speciální intenzivní kurz DDD a nyní pracuji na vlastní pěst.

Povězte mi, co znamená zkratka DDD?

Deratizace, dezinsekce, dezinfekce. Tyto tři disciplíny představují tři složky kurzu, který pořádá Sdružení DDD, tedy hubení hlodavců, hmyzu a choroboplodných zárodků. Absolvovat ho člověk může ze zákona až po získání pětileté praxe. V průběhu stovky vyučovacích hodin si frekventanti osvojují nebo spíše osvěžují zásady hygieny, bezpečnosti práce, která je nesmírně důležitá, epidemiologie, mikrobiologie, entomologie a také znění právních předpisů.

Spousta lidí má z krys, pavouků nebo jiných druhů hmyzu hrůzu. Máte také z něčeho husí kůži?

Hlodavci mi nevadí. Ale taková vosa nebo sršeň, to je něco jiného. V takovém případě jsem rád, když si mě lidé na jejich likvidaci zavolají.

Proč by si člověk, který se chce zbavit škůdců, měl domů zvát deratizátora? Vždyť s řadou z nich se může vypořádat sám.

Ano, jistě existují volně dostupné prostředky, s jejichž pomocí člověk dosáhne požadovaného efektu. Profesionální deratizátor, který získal certifikát až po absolvování kurzu, je však vybaven znalostí moderních postupů a přípravků, které jsou skutečně účinné a zároveň minimalizují riziko při jejich používání. Například můžeme zaručit, že hlodavci otrávení přípravkem s delší dobou působení skonají někde v úkrytu, takže nehrozí, že se po jejich požití otráví třeba kočka. Bez dostatečných zkušeností se může například při vyplynovávání místnosti amatérský deratizátor sám ohrozit.

Lukáš Sedláček:

- narozen v roce 1987 v Mladé Boleslavi
- vystudoval biologii a chemii pro vzdělávání na Jihočeské Univerzitě v Českých Budějovicích
- od roku 2012 pracuje jako deratizátor ve firmě DeRata, kde začal jako „učeň"

Co by měl člověk udělat, pokud si všimne na svém pozemku třeba krys?

Musím vás upozornit, že krysy jsou v povodí Labe a Vltavy spíše vzácné, takže se pravděpodobně jedná o potkany. Pokud je zaregistruje opakovaně, je to známka možného přemnožení. Hlodavci, kterým nestačí obvyklé zdroje potravy, musí hledat nové, a opouštějí běžné úkryty. V takovém případě je člověk ze zákona povinen zajistit takzvanou ochrannou deratizaci. Pokud zpozoruje potkana obyvatel ze sídliště, měl by volat hygienickou stanici.

Kolik za takovou deratizaci asi zaplatím?

To záleží na konkrétním případu. Nejprve se například podle trusu určí přibližná míra zamoření a od ní se odvíjí počet nástrah. Pokud jde o půdu rodinného domu, jsou náklady logicky nesrovnatelně menší, než když se deratizace provádí v průmyslovém komplexu. V regionu nejčastěji provádíme dezinsekční zásahy, a to zejména proti štěnicím. Nejčastěji na dělnických ubytovnách. V tomto případě je potřeba provést důkladný postřik podlahy, nábytku, a to zejména postele, zdí včetně stropu, odkud štěnice v noci člověka napadají, a celý prostor ještě vyplynovat speciální bombičkou.

Stává se, že se při nařízené deratizaci nebo dezinsekci setkáváte s odporem nájemníků?

Někdy ano. Pokud takový zásah probíhá na ubytovně, většinou nám přístup zajistí majitel. V soukromých bytech je to složitější. Pokud se obyvatelé rozhodnou, že nás nenechají zákrok provést, je otázkou času, kdy tam budeme muset znovu.

Začalo nám léto. Kopíruje vaše práce nějak roční období?

Určitě. Zrovna letos nám léto dělá velikou radost. Bylo velmi deštivo a zároveň příznivá teplota, tedy ideální podmínky pro množení hmyzu. O postřiky je tak velký zájem. Letos se nám o práci postaraly vytrvalé deště. Ze zavodněné kanalizace vylezli potkani. Ono je jich tam obyčejně dost, ale nevylézají na povrch. Když jim nic jiného nezbude, opustí stoky a běhají po sídlištích. Nás pak lidé, kteří je potkávají na každém kroku, volají a my máme postaráno o práci.